Τετάρτη 4 Ιουνίου 2008

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

Κάθε φορά που η «Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος» ανατέλλει στον πλανήτη, οι κάτοικοι της δεύτερης σε μέγεθος πόλης της Ελλάδας θλιβόμαστε και αγανακτούμε για την απόσταση που μας χωρίζει από τον Κόσμο και την Ευρώπη.
Την ώρα που το Περιβάλλον και η προστασία του είναι το υπ’ αριθμόν 1 ζήτημα στην παγκόσμια και ευρωπαϊκή συζήτηση, στη μικρή γειτονιά μας οι τοπικές αρχές επιδεικνύουν ασυγχώρητη άγνοια και αδιαφορία:
– αντί να μεριμνούν για την αύξηση του ελάχιστου πρασίνου της πόλης, εξακολουθούν να τσιμεντάρουν και να πλακοστρώνουν.
- αντί να νοιάζονται για την ανάκτηση της χαμένης –κατεστραμμένης- «αρχιτεκτονικής ταυτότητας» της πόλης και την αναζήτηση νέας, (όχι φυσικά το Δημαρχείο, το Συνεδριακό Κέντρο, τα Δικαστήρια κ.λ.π.)αλλοιώνουν και καταστρέφουν το θαλάσσιο μέτωπό της, την Πάνω Πόλη και τα ελάχιστα εναπομείναντα δείγματα.
- στην πόλη με τα περισσότερα (φονικά) αιωρούμενα σωματίδια, ο περιορισμός της χρήσης του ΙΧ αντιμετωπίζεται με φτηνούς λαϊκισμούς – ενώ στην Ευρώπη αποτελεί ήδη δοκιμασμένο μέτρο.
- αγνοούνται ακόμη και τα «εύκολα» -δίχως «πολιτικό κόστος»- μέτρα, όπως: Αντικατάσταση των κινητήρων των απορριμματοφόρων με κινητήρες φυσικού αερίου, αντικατάσταση του στόλου των δημοτικών οχημάτων με υβριδικά, συνεννόηση με τους συγκοινωνιακούς φορείς της πόλης και του νομού για κίνηση των οχημάτων τους με «καθαρότερα» καύσιμα.
- στη «γειτονιά» μας, η λίμνη Κορώνεια πεθαίνει, παρά τα δεκάδες εκατομμύρια (ευρωπαϊκά) ευρώ, παρά τα αλλεπάλληλα «master plans» και «σχέδια σωτηρίας» που δεν εφαρμόζονται. Και ο νομάρχης να δηλώνει ότι «δεν θα φύγει, αν δεν σωθεί η Κορώνεια»…Μα, πρέπει να φύγει για να σωθεί η Κορώνεια.
– Και, τελευταίο αλλά ίσως σημαντικότερο: Ο πολύπαθος «περιφερειακός σχεδιασμός εναλλακτικής διαχείρισης απορριμμάτων» και ο Νέος Χώρος Ταφής στη Μαυρορράχη: Οκτώ χρόνια μετά την ολοκλήρωση και την έγκριση της αρχικής μελέτης (2000), αφού παρατάθηκαν, παραβιάστηκαν και ξαναδιακηρύχθηκαν πολλά χρονοδιαγράμματα, αφού «σκάλωσαν» πολλές μελέτες και «σχεδιασμοί», αφού η έλλειψη πολιτικής και διαχειριστικής ικανότητας οδήγησαν στην κατασκευή ενός χώρου «σύγχρονης τεχνολογίας» που κινδυνεύει να γίνει κοινή χωματερή, παραδίδεται σήμερα ένα έργο με ημιτελές το οδικό δίκτυο πρόσβασης, δίχως τα απαραίτητα συνοδευτικά έργα, δίχως την ευρεία διαβούλευση με την Κοινωνία των Πολιτών, δίχως αξιόπιστο, αποτελεσματικό και πιστοποιημένο Σύστημα Ανακύκλωσης.
– Να αναφέρουμε, τέλος, τη ρύπανση στον Θερμαϊκό, το Σέϊχ Σου, τον νέο διάδρομο στο αεροδρόμιο Μακεδονία;

Η «Πρωτοβουλία για τη Θεσσαλονίκη» επιμένει σταθερά ότι είναι στο χέρι μας να «αλλάξουμε αέρα», να αφήσουμε πίσω τις δυνάμεις της καθυστέρησης, του επαρχιωτισμού , της αυταρέσκειας και της ξενοφοβίας για να αναδυθεί μια άλλη Θεσσαλονίκη, φιλική στους κατοίκους και στους επισκέπτες της.

Η λίστα των προβλημάτων είναι ατελείωτη. Καλά θα έκαναν οι αρχές του τόπου, αντί να γιορτάζουν με φαρισαϊσμό την Ημέρα του Περιβάλλοντος, να κρύβονται στα σπίτια τους από ντροπή γι΄ αυτά που κάνουν, αλλά και γι΄ αυτά που δεν κάνουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: