Κυριακή 7 Μαρτίου 2010

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ & ΤΗΣ ΕΥΡΩΒΟΥΛΗΣ


Αξιότιμοι/ες κύριοι/ες,
Αυτή την περίοδο, ο θεσμός της αυτοδιοίκησης βρίσκεται και αυτός ενώπιον μεγάλων και καθοριστικών εξελίξεων. Το σχέδιο «Καλλικράτης» έχει τεθεί σε διαβούλευση και αποτελεί κοινή διαπίστωση ότι ο αυτοδιοικητικός χάρτης της χώρας αλλάζει.
Το σχέδιο «Καλλικράτης», όταν ολοκληρωθεί, θα κριθεί με γνώμονα το καθολικό αίτημα για ισχυρούς δήμους και αιρετή περιφέρεια (αποκέντρωση με αυτοδιοίκηση, επαρκείς πόροι και διευρυμένες αρμοδιότητες) αλλά και με το κριτήριο της συμβολής του στον εκδημοκρατισμό του θεσμού και στην κατοχύρωση της συμμετοχής της κοινωνίας των πολιτών στις τοπικές αποφάσεις. Αν βασικό κριτήριο της δημοκρατίας αποτελεί ο τρόπος με τον οποίο οι πλειοψηφίες αντιμετωπίζουν τις μειοψηφίες, η εκτίμηση –και όχι μόνο δική μας- είναι ότι το σχέδιο δεν ανταποκρίνεται επαρκώς σ’ αυτό το κριτήριο.
Στην επιστολή μας αυτή θα αναφερθούμε κυρίως στο θέμα του άτυπου θεσμού του «χρίσματος» υποψηφίων, που σχετίζεται άμεσα με τα προαναφερθέντα κριτήρια.
Η σχέση μας με τους πολιτικούς οργανισμούς δεν είναι σχέση αντιπαλότητας. Αντίθετα, σεβόμαστε πλήρως και αυτονόητα τον θεσμό και τον ρόλο των κομμάτων στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας.
Κρίνουμε, όμως, ότι το «χρίσμα» αποτελεί πλέον έναν αναχρονιστικό θεσμό, που συρρικνώνει τη δημοκρατία και τη συμμετοχή του πολίτη στα κοινά και εμπλέκει την αυτοδιοίκηση στον κομματικό ανταγωνισμό διχάζοντας τις τοπικές κοινωνίες.
Εξάλλου, η Αυτοδιοίκηση, ως μη κρατικός/μη κομματικός θεσμός συλλογικής διαχείρισης των τοπικών θεμάτων, έχει μακρά παράδοση στον ελλαδικό χώρο, σε σύγκριση με άλλες κοινωνίες όπου Κράτος και Αυτοδιοίκηση γεννήθηκαν και οργανώθηκαν παράλληλα κατά τα νεότερα χρόνια.
Οι πολίτες είναι ώριμοι και ικανοί να επιλέξουν τους καλύτερους εκ των συνδημοτών τους μέσα από τοπικές πρωτοβουλίες προσώπων ή ομάδων. Τα κόμματα, μπορούν να στηρίζουν, με τα δικά τους κριτήρια, τις πρωτοβουλίες που αναδεικνύονται από τις τοπικές κοινωνίες χωρίς να «χρίζουν» εκ των άνω και εκ των προτέρων τους υποψήφιους.
Το τελευταίο διάστημα, όλο και περισσότερα κορυφαία πολιτικά στελέχη αναγνωρίζουν τον αναχρονιστικό χαρακτήρα του «χρίσματος» και συνηγορούν στην κατάργησή του. Στις φωνές αυτές προσθέτουμε κι εμείς τη συλλογική δική μας και ζητούμε τη δημόσια δέσμευση των κομμάτων στην κατάργηση του «χρίσματος», προκειμένου:
- Να ενισχυθεί η δημοκρατία, η συμμετοχή, η υπευθυνότητα και η κοινωνική συνοχή.
- Να δοθεί η δυνατότητα ελεύθερης επιλογής στην ανάδειξη των καλυτέρων προς όφελος των τοπικών κοινωνιών και της χώρας συνολικότερα.
-Να βελτιωθεί η επικίνδυνη για τη δημοκρατία μείωση της εμπιστοσύνης των πολιτών στο πολιτικό σύστημα.
-Να βελτιωθούν αισθητά οι χαμηλοί δείκτες της διαφάνειας και της χρηστής διαχείρισης του χρήματος των πολιτών, όπως αυτοί αποτυπώνονται καθημερινά στα ΜΜΕ και περιοδικά στις εκθέσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου και του Συνηγόρου του Πολίτη.
Οι εκλογές του 2010 να γίνουν παντού χωρίς κομματικά χρίσματα.

Με εκτίμηση
Η ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

ΘEΣΣAΛONIKH, ΠPΩTOBOYΛIA, MΠOYTAPHΣ Γ., IωΑννινα, ΣYNEPΓAΣIA ΓIA THN AΛΛAΓH, ΦΙλιος Φ., ΠATPA, TΩPA ΓIA THN ΠATPA, ΔημαρΑς Γ., KEPATEA, ΠPΩTA H KEPATEA, IατροΥ Σ., ΓλυφΑδα, ANOIXTOI OPIZONTEΣ, ΛυγνοΥ A., NAYΠΛIO, H AΛΛH ΠPOTAΣH, ΓΚΙΟΛΑΣ Γ., XΙος, NEA ANTIΛHΨH, XαλλιορΗς I., N. MΑκρη, ΔYNAMH ΠOΛITΩN, ΔεληβοριΑς Φ., KΟρινθος, KINHΣH ΠOΛITΩN, KασΙμης Χ., ΚΙΣΣΑΜΟΣ ΧΑΝΙΩΝ, Ανεξαρτητη Κινηση, ΚουνελΑκης Σ., ΞΥΛΟΚΑΣΤΡΟ, ΑΡΜΟΝΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ, ΖΑΡΡΟΣ Α., ΤΡΙΚΑΛΑ, ΤΡΙΚΚΑΙΩΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑ, ΒΑΒΥΛΗΣ Θ., ΒΑΡΗ, ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, ΚυπριΩτηΣ Δ., ΑΣΤΑΚΟΣ, ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΑΣΤΑΚΟΥ, ΓΕΩΡΓΑΛΗΣ Η., ΚΑΡΠΕΝΗΣΙ, ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ, ΜΠΟΜΠΟΤΣΑΡΗΣ Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: