Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου 2007

ΕΙΣΗΓΗΤΙΚΟ ΚΕΙΜΕΝΟ 2 (Απολογισμός Επιτροπής Πολιτισμού)



Η Επιτροπή Πολιτισμού ξεκίνησε τις συναντήσεις της την Άνοιξη του 2007 με δύο πρωταρχικούς στόχους. Πρώτον, να ανιχνεύσει μέσα από την ασκούμενη πολιτιστική πολιτική του Δήμου το όραμα της παρούσας δημοτικής αρχής για τον πολιτισμό της πόλης της Θεσσαλονίκης. Δεύτερον, διερευνώντας τις απόψεις των ανθρώπων της Πρωτοβουλίας για ένα σύγχρονο, αστικό πολιτισμό, να σχεδιάσει και να ορίσει το δικό της όραμα για τον πολιτισμό της πόλης μας.

Το πρώτο σκέλος της εργασίας μας τελείωσε κάπως σύντομα και απογοητευτικά: Σύμφωνα με τα στοιχεία που συλλέξαμε, το προφανές συμπέρασμά μας είναι ότι η τωρινή διοίκηση του Δήμου δεν έχει κανένα σχέδιο και κανένα όραμα για τον Πολιτισμό της πόλης. Συγχέει το θέαμα και την ψυχαγωγία με την παραγωγή πολιτισμού. Διεκπεραιώνει υπηρεσιακά τον πολιτισμό αντί να καλλιεργεί την παραγωγή του και καπελώνει κάθε προσπάθεια οποιουδήποτε άλλου πολιτιστικού φορέα της πόλης με την παράνομη και εκβιαστική τακτική των αναρτημένων μπάνερ. Δεν έρχεται σε επαφή με το όλον της πόλης, ευνοεί σκανδαλωδώς το μερικό εις βάρος του συνόλου.

Το αποτέλεσμα είναι μια κατακερματισμένη, εσωστρεφής και φοβική παραγωγή πολιτικής που μόνο πολιτιστική δεν είναι. Είναι μια άποψη πολιτισμού που κοιτάει μόνο προς το φαντασιακό παρελθόν και καθόλου προς το συναρπαστικό μέλλον. Μια πολιτική ‘έτοιμων’ εμπορικών πακέτων και όχι δημιουργικής συμμετοχής των πολιτών. Τέλος, είναι αυτή η πολιτική που έχει στιγματίσει τη Θεσσαλονίκη τα τελευταία χρόνια στα μάτια τρίτων –με μοναδική εξαίρεση τους κρατούντες της πόλης μας- ως μια πόλη οπισθοδρομική, φοβική, εθνικο-λατρευτική και επαρχιώτικα τοπολαγνική.

Ταυτόχρονα, υπάρχει αδιαφάνεια και κακοδιαχείριση των κονδυλίων, τα οποία η παρούσα διοίκηση είτε τα διανέμει κατά το δοκούν σε πολιτικούς πελάτες της είτε τα ‘μαγειρεύει’ μπερδεύοντας το μερικό κόστος με συνολικές δαπάνες, έτσι ώστε να μην μπορεί κανείς να βρει ποτέ άκρη στο κομμάτι της οικονομικής διαχείρισης.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας και συλλογής των σχετικών με τον πολιτισμό στοιχείων, η στεναχώρια μας για τη μιζέρια και την τακτική των μικροσκοπιμοτήτων και της μικροπελατειακής αντίληψης των πραγμάτων, τακτική που συναντήσαμε σε όλα τα θεσμικά επίπεδα του Δήμου (δημοτικοί φορείς, διαμερίσματα και κεντρικός Δήμος) λειτούργησε προτρεπτικά για μας στο να αναζητήσουμε το όραμα ενός σύγχρονου, δημιουργικού και συμμετοχικού πολιτισμού.

Έτσι, η Επιτροπή Πολιτισμού ανάλωσε το μεγαλύτερο μέρος των συναντήσεων της στο δημιουργικό κομμάτι της σύνθεσης μιας σύγχρονης πολιτιστικής πολιτικής. Φέραμε ανθρώπους του πολιτισμού στις συναντήσεις μας, συζητήσαμε ιδιωτικά και δημόσια, καταγράψαμε απόψεις των διανοουμένων της πόλης μας, που με μεγάλη προθυμία ανταποκρίθηκαν στις αναζητήσεις μας. Ανακαλύψαμε ένα δυναμικό κοινό της πόλης που είτε ως δημιουργοί είτε ως κριτικοί αποδέκτες της Τέχνης και του πολιτισμού ασφυκτιούν κάτω από τις παρούσες συνθήκες και αναζητούν μιαν άλλη, διαφορετική πρόταση πολιτισμού.

Επιπλέον, πλαισιωθήκαμε και από ανθρώπους που ακούσανε για τη δουλειά που κάνουμε και, ενώ δεν ανήκαν στην Πρωτοβουλία, ήρθαν να εργαστούν και να μάθουνε μαζί μας πώς μπορεί να παραχθεί πολιτισμός σε αυτή την πόλη που όλοι μας ζούμε. Αποφασίσαμε έτσι, να χειριστούμε ως μοντέλο τον Θεσμό των Δημητρίων και σιγά σιγά να στήσουμε εμείς τα δικά μας Δημήτρια. Η διαδικασία αυτή ήταν ενδιαφέρουσα και άκρως παιδευτική για όλους εμάς, που συμμετέχουμε στην Επιτροπή. Πληροφορηθήκαμε, μάθαμε, καταγράψαμε ιδέες, ομάδες, δράσεις και προτάσεις. Στη συνέχεια προσπαθούμε να εντάξουμε τις καλύτερες ιδέες σε ένα συνολικό λειτουργικό πλαίσιο. Το πλαίσιο αυτό, που θα το εμπλουτίζουμε διαρκώς φιλοδοξούμε και να το εφαρμόσουμε, όταν η Πρωτοβουλία στις επόμενες δημοτικές εκλογές αναδειχθεί πρώτη δύναμη στον Δήμο Θεσσαλονίκης. Σκοπεύουμε, μάλιστα, να το παρουσιάσουμε και στους δημότες της πόλης με μια εκδήλωση στα μέσα Ιανουαρίου (πιθανότατα στις 21 του μήνα).

Στη συνέχεια, την άνοιξη του 2008 θα είμαστε έτοιμοι να οργανώσουμε μια ευρύτερη ημερίδα με θέμα ‘Πολιτισμός και Πόλη’. Αργότερα, τέλος, αισιοδοξούμε, ότι θα προχωρήσουμε και στην υλοποίηση κάποιων από τις ιδέες μας, ώστε να δείξουμε και στην πράξη το πώς μπορεί να υπάρξει μια διαφορετική, μια πραγματικά ποιοτική και συμμετοχική πολιτιστική πολιτική και πώς μπορεί και πάλι η Θεσσαλονίκη να γίνει μια πόλη σύγχρονη, ανοιχτή και καλλιτεχνικά πρωτοπόρα.

Για την Επιτροπή Πολιτισμού
Σπύρος Πέγκας

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Η εκδήλωση για 21/1 ισχύει; πού ποιοι πότε;

Ανώνυμος είπε...

Η εκδήλωση για τα Δημήτρια θα γίνει Δευτέρα 28/1/07. Θα ενημερωθείτε για τον χώρο εγκαίρως από το blog και από τον Τύπο ή, αν θέλετε, στείλτε μας αριθμό τηλεφώνου, fax ή mail.