Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου 2007

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ Γ΄ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΟΣ

Στο τρίτο διαμέρισμα περιλαμβάνεται και η Άνω Πόλη, το πιο ανθρώπινο και ενδιαφέρον τμήμα της Θεσσαλονίκης, αλλά και το πιο εγκαταλειμμένο. Ιδιαίτερο γνώρισμα του διαμερίσματος, είναι η διαφορετικότητα των χαρακτηριστικών στα τρία, απολύτως διακριτά τμήματά του.

- Αυτό που περιλαμβάνεται ανάμεσα στην οδό Αγίου Δημητρίου και την Ολυμπιάδος, με προβλήματα όμοια με αυτά του κέντρου (κυκλοφοριακό, πυκνή δόμηση, έλλειψη πρασίνου και χώρων στάθμευσης κ.λπ.), αλλά και την απερίγραπτη οδό Κασσάνδρου με τις άθλιες πολυκατοικίες της δεκαετίας του ’50.

- Αυτό που περιλαμβάνει την εντός των τειχών παλιά πόλη, με την ανθρώπινη κλίμακα των κτισμάτων της, τα βυζαντινά της μνημεία, τα γραφικά της σοκάκια, αλλά και το κυκλοφοριακό χάος, την έλλειψη πρασίνου, την ανυπαρξία συγκοινωνιακής εξυπηρέτησης και

- Αυτό που βρίσκεται στην Ακρόπολη, το Επταπύργιο, στο οποίο συγκεντρώνονται όλα τα προβλήματα που ταλαιπωρούν τους κατοίκους της Άνω Πόλης.

Ο καθένας, λοιπόν, αντιλαμβάνεται την πολυπλοκότητα των προβλημάτων που έχει να αντιμετωπίσει το τρίτο διαμέρισμα.

Παραλείποντας να αναφερθούμε στη συμμετοχή μας στις ανούσιες συνεδριάσεις του διαμερίσματος και τις ατέλειωτες συζητήσεις για τον τρόπο διάθεσης των διατακτικών, περιοριζόμαστε σε όσα θεωρούμε σημαντικά, καταλήγοντας σε προτάσεις για το τι πρέπει να διεκδικήσουμε ως παράταξη.

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ

Υπάρχει ένας πυρήνας 20 – 25 ατόμων, που έχει δραστηριοποιηθεί γύρω από την παράταξη, επισημαίνοντας προβλήματα και ελπίζοντας στην επίλυσή τους. Αυτός ο πυρήνας που κινείται γύρω από τη διαμερισματική σύμβουλο Πελαγία Αστρεινίδου, «ακουμπάει» στην παράταξή μας, γιατί μας εμπιστεύεται και προσδοκά από μας συγκεκριμένη βοήθεια. Για να κρατηθεί όμως αυτός ο κόσμος δεν φτάνει μόνο το γεγονός ότι μας ψήφισε, χρειάζεται να σκύψουμε πάνω στα προβλήματά του, να τα ιεραρχήσουμε με την βοήθειά του και να διεκδικήσουμε την επίλυσή τους. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η παρουσία τόσο των διαμερισματικών όσο και των δημοτικών μας συμβούλων και ιδιαίτερα του Γιάννη του Μπουτάρη, σε συγκεντρώσεις σε σπίτια ή και στη γειτονιά. Εκεί δεν χρειάζεται να βγάζουμε λόγους ή να ψέγουμε μόνο τη διοίκηση του δήμου. Χρειάζεται να ακούμε και να δουλέψουμε, να ακούμε και να προτείνουμε αποτελεσματικούς τρόπους διεκδίκησης. Έτσι θα μπορέσουμε να διευρύνουμε αυτόν τον πυρήνα και να τον κάνουμε αυτοδιοικητικό κίνημα. Θα πρέπει επίσης να ασχοληθούμε και με τη δραστηριοποίηση των υποψήφιων διαμερισματικών συμβούλων, οι οποίοι πλην μιας εξαίρεσης – της Άννας της Τσαρβούλη – δεν εμφανίστηκαν πουθενά μετά τις εκλογές.

ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΑΣΙΝΟ

- Εντοπισμός ιδιοκτητών που τα σπίτια ή τα οικόπεδά τους απαλλοτριώνονται για να γίνουν πράσινο, με παράλληλη εκτίμηση του κόστους απαλλοτρίωσης. Προσδιορισμός προτεραιοτήτων από το διαμέρισμα και έναρξη διαδικασίας αποζημίωσης. Μετά την ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας, μελέτη του χώρου, έγκριση από το διαμέρισμα και κατασκευή.

Για να γίνουν αυτά θα πρέπει να ασχοληθεί η νομική υπηρεσία του δήμου, διαθέτοντας 2 τουλάχιστον δικηγόρους με αποκλειστική απασχόληση. Επίσης, θα χρειαστεί και ένας τεχνικός. Αυτοί θα μπορούσαν να αποσπαστούν στην έδρα του διαμερίσματος για καλύτερη επαφή. Άμεση ενέργεια.

- Για όσα σπίτια καταβλήθηκαν οι αποζημιώσεις, να προχωρήσει αμέσως η κατεδάφιση και να αρχίσει η μερική φύτευση ενταγμένη στον συνολικό σχεδιασμό. Άμεση ενέργεια.

- Για τα προκήπια, να γίνει ενημέρωση στους δημότες ότι είναι οικόπεδά τους και να δοθούν κίνητρα για τη φύτευσή τους (θα μπορούσε να δοθούν δωρεάν φυτά από τα φυτώρια του δήμου, με συμβουλές για τη φύτευση και τη διατήρησή τους).

- Για το Επταπύργιο, να υλοποιηθεί αμέσως το λίγο πράσινο που προβλέπεται και να αρχίσει η διαδικασία αναθεώρησης του ρυμοτομικού σχεδίου.

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ

Να γίνει αρχιτεκτονικός διαγωνισμός ανάμεσα σε επιλεγμένα γραφεία της Θεσσαλονίκης προκειμένου να προσδιοριστεί η ογκοπλασία κάθε οικοδομικού τετραγώνου (Ο.Τ.), ανάλογα με το μνημείο που είναι κοντά. Οι ομάδες των διαγωνισμών να είναι οι ειδικές μελέτες των Ο.Τ. γύρω από τα μνημεία. Παραδείγματος χάριν, ανατολικά και δυτικά τείχη, Άγιος Νικόλαος ο Ορφανός, Όσιος Δαυίδ κ.λπ. Επίσης, προτείνεται η επικαιροποίηση ορισμένων αρχιτεκτονικών μελετών που είχαν εγκριθεί από τον Ο.Π.Ε.Θ., και κάποιων από τους δέκα αρχαιολογικούς χώρους που είχαν μελετηθεί (Προφήτης Ηλίας). Προηγουμένως να γίνει σύσκεψη στο διαμέρισμα, στην οποία να προσκληθούν εκπρόσωποι από την 4η εφορεία νεοτέρων μνημείων, την 9η εφορεία βυζαντινών αρχαιοτήτων, την Περιφέρεια, δηλαδή την ομάδα εργασίας της Άνω Πόλης και τον σύλλογο αρχιτεκτόνων.

ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΑΤΗΡΗΤΕΑ ΚΤΙΣΜΑΤΑ

Αφού γίνει ο εντοπισμός των ιδιοκτητών από τη νομική υπηρεσία του δήμου, να προσκληθούν οι ιδιοκτήτες σε γενική συνέλευση, στην οποία αφ’ ενός να καταγραφούν οι προθέσεις τους και αφ’ ετέρου να ενημερωθούν για όσες διευκολύνσεις παρέχονται από τους νόμους για την ανακατασκευή των διατηρητέων, (δάνεια, φοροαπαλλαγές κ.λπ.). Να σκεφτούμε επίσης κάποιες διευκολύνσεις που θα μπορούσε να τους παράσχει ο δήμος, (μελέτες, απαλλαγή από τέλη (;) κ.λπ.). Να δοθεί προτεραιότητα αποκατάστασης στα διατηρητέα εκείνα που ήδη ανήκουν στον δήμο, είτε ανήκουν σε τράπεζες ή σε άλλους φορείς.

Θα πρέπει να τονιστεί ότι σε καμία περίπτωση δεν συζητιέται ο αποχαρακτηρισμός κάποιου κτίσματος.

ΓΙΑ ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΤΗΡΙΑ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΚΑ ΚΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗΣ

- Άμεση απαλλοτρίωση για όσους χώρους προβλέπονται για τέτοιες χρήσεις. Άμεση κίνηση της διαδικασίας απαλλοτρίωσης από τη νομική υπηρεσία του δήμου. Άμεση κατασκευή για όσα διατηρητέα έχουν τέτοιες χρήσεις και ανήκουν στον δήμο ή στο δημόσιο.

- Προσδιορισμός κενών οικοπέδων, με τη βοήθεια των κατοίκων, προκειμένου να διαμορφωθούν ως χώροι στάθμευσης, αφού ολοκληρωθούν όλες οι από τους νόμους προβλεπόμενες διαδικασίες και εξαγοραστούν τα οικόπεδα, από τον δήμο φυσικά.

ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΧΑΡΕΣ

Η μοναδική παιδική χαρά που προβλέπεται, στην οδό Καλλιόπης, δίπλα στο Ο.Τ. 117, θα πρέπει να υλοποιηθεί αμέσως, αφού γίνει βέβαια η απαλλοτρίωση.

ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΕΙΣ ΠΕΖΟΔΡΟΜΩΝ

Είναι απαράδεκτο να μελετώνται οι πεζόδρομοι της Άνω Πόλης από τη διεύθυνση οδοποιίας και να εγκρίνονται από το δημοτικό συμβούλιο σαν να πρόκειται για επαρχιακό οδικό δίκτυο. Πρόσφατα εγκρίθηκαν από το δημοτικό συμβούλιο δύο έργα οδοποιίας για το διαμέρισμα, προϋπολογισμού 1.500.000€ και 750.000€ αντίστοιχα, με μόνα στοιχεία ποσότητες σκύρων, κυβολίθων, δενδροδόχων, στύλων φωτισμού κ.λπ. Τα μόνα σχέδια που συνόδευαν τις μελέτες ήταν τα σχήματα των δενδροδόχων, των στύλων και ένα γενικό σχέδιο κάτοψης ενός πεζόδρομου, όχι συγκεκριμένου. Καμία μελέτη συγκεκριμένου πεζόδρομου!!! Το διαμερισματικό συμβούλιο, αλλά και το ίδιο το δημοτικό συμβούλιο δεν ξέρουν ούτε αποφασίζουν τι, συγκεκριμένα, θα γίνει. Αυτό θα το αποφασίσει ο εργολάβος ίσως ή, στην καλύτερη περίπτωση, ο επιβλέπων μηχανικός!!! Αυτή η αντιμετώπιση για έργα στην Άνω Πόλη είναι εγκληματική και άκρως προσβλητική για την ιστορία της πόλης μας. Χρειάζονται μελέτες με σοβαρότητα. Αυτό πρέπει να διεκδικηθεί με σθένος και αποφασιστικότητα.

ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΟ – ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ

- Προμήθεια και κυκλοφορία των μικρών λεωφορείων για την ενδοσυγκοινωνία στην Άνω Πόλη.

- Προσδιορισμός της διαδρομής τους με το ενδεχόμενο να επιτραπεί η αμφίδρομη κίνηση αυτών των λεωφορείων, ακόμη και σε μονοδρόμους.

ΑΛΛΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Σε συνεννόηση με την εφορεία νεοτέρων μνημείων, να βραβευθούν με κάποια τιμητική διάκριση του δήμου οι ιδιοκτήτες που αποκατέστησαν τα διατηρητέα κτίσματά τους σωστά και σεβόμενοι την παράδοση. Η βράβευση να γίνει στην Άνω Πόλη.

Σχεδόν όλες οι παραπάνω προτάσεις διατυπώθηκαν περισσότερο για τους δημοτικούς μας συμβούλους και λιγότερο για τα μέλη της παράταξής μας, που ίσως τις βρουν κουραστικές. Εκείνο που θέλουμε να ζητήσουμε από τα μέλη της παράταξής μας είναι να επισκεφτούν την Άνω Πόλη, να περπατήσουν στα στενά της νιώθοντας την ανθρώπινη κλίμακα των κτισμάτων της, να επισκεφθούν τα μνημεία της, να χαζέψουν την άλλη πόλη που θα απλωθεί στα πόδια τους. Ο λόγος που το θέλουμε αυτό είναι, γιατί είμαστε βέβαιοι ότι αν το κάνετε, θα προστεθείτε και σεις σ’ αυτούς που αγαπάνε το κομμάτι αυτό της αγαπημένης μας πολιτείας και τότε θα μπορέσουμε να το κρατήσουμε «ες αεί» αξιαγάπητο.

Οι διαμερισματικοί σύμβουλοι

Πελαγία Αστρεινίδου

Κώστας Παπαθεοδώρου

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ειμαι κι εγω κατοικος ανω πολης. αν επιτραπεί όπως λετε η αμφιδρομη κινηση στους μονοδρόμους δε θα γινει μπαχαλο;