Σάββατο 29 Δεκεμβρίου 2007

Kαλωσόρισμα στο blog της «ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ»

Φίλες και φίλοι,
σας καλωσορίζουμε στο blog της «ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ».

Ο χώρος αυτός θα λειτουργεί παράλληλα με την «επίσημη» ιστοσελίδα της Κίνησης και θα επιτρέψει, σε όποιον το θέλει, να πάρει μέρος στον δημόσιο διάλογο που ανοίγουμε ενόψει της Ανοιχτής Συζήτησης στις 13/1/08 και που θα συνεχίσουμε και μετά.

Με τη δημόσια συζήτηση στις 13/1 σκοπεύουμε να εξελίξουμε την παράταξή μας σε μιαν ανοιχτή, πολύχρωμη, συμμετοχική Δημοτική Κίνηση και να δώσουμε μια παραπέρα ώθηση στο εγχείρημά μας για ένα νέο πλειοψηφικό ρεύμα στην πόλη μας, για την ανάδυση μιας άλλης Θεσσαλονίκης, σύγχρονης, εξωστρεφούς και ανθρώπινης πόλης. Σας θέλουμε συμμέτοχους σ’ αυτή την προσπάθεια.

Φιλοδοξούμε να κάνουμε το blog ένα φρέσκο και ελκυστικό βήμα επικοινωνίας, ανταλλαγής απόψεων, ιδεών και προτάσεων για δράση μεταξύ των μελών και των φίλων της «Πρωτοβουλίας» αλλά και κάθε πολίτη που θέλει να συμμετάσχει στη συζήτηση για την πόλη μας.

Η σοβαρότητα που απαιτεί μια τέτοια συζήτηση δεν αποκλείει –αντίθετα, προϋποθέτει- το χιούμορ, τη φρεσκάδα και την ευρηματικότητα όλων μας προκειμένου να αποφύγουμε να προκαλέσουμε «τα πιο βαθιά χασμουρητά» ή να κινδυνέψουμε να καταστούμε «σοφίας μεν μεστοί, γέλωτος δε ενδεέστεροι». Στείλτε, λοιπόν, τις απόψεις, τα σχόλια, τις προτάσεις σας και κάντε αυτό τον χώρο σοβαρό και ευχάριστο βήμα διαλόγου και αυτενέργειας. Στο δικό σας χέρι είναι...

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ 2008

Κυριακή 13 Ιανουαρίου 2008


Φίλες και Φίλοι,


Τα δυο κεράκια στην τούρτα της παρουσίας της «Πρωτοβουλίας» στην πόλη μας και ο ένας χρόνος δημιουργικής δράσης στον Δήμο και στην κοινωνία της Θεσσαλονίκης αποτελούν πλούσιο και –ελπίζουμε- ορεκτικό υλικό για μια γενέθλια εκδήλωση και μια δημόσια συζήτηση.

Το 16% των δημοτικών εκλογών ήταν μόνον η αρχή. Οι εκλεγμένοι σύμβουλοι και τα στελέχη της «Πρωτοβουλίας» ταρακούνησαν γερά την μακαρίως κοιμωμένη δημοτική αρχή, κατέδειξαν τη σοβαρή βλάβη που προκαλεί στην πόλη η ανεπάρκειά της, έκαναν ζουμερές προτάσεις και έγιναν ιδιαιτέρως ενοχλητικοί στον Πανγαλήνιο Δημοτικό Άρχοντά μας. Με λίγα λόγια, η «Πρωτοβουλία» έμαθε –όχι ακόπως- να αντιπολιτεύεται δημιουργικά και απέδειξε ότι μπορεί να διοικεί υπεύθυνα.

Σήμερα γιορτάζουμε την ενηλικίωσή μας (ενώ συγχρόνως παραμένουμε έφηβοι) και ανοίγουμε τη συζήτηση στην πόλη. Θέλουμε να ανταποκριθούμε στην εμπιστοσύνη που μας δείξατε, να σας πούμε τι κάναμε αυτή τη χρονιά και τι σκεφτόμαστε να κάνουμε παραπέρα.

Θέλουμε να μας πείτε τι περιμένετε από μας και πώς σκέφτεστε να μας βοηθήσετε στον κοινό μας στόχο προς μια δυναμική κοινωνία βασισμένη στην αυτενέργεια των πολιτών και μια νέα πλειοψηφία στη διοίκηση του Δήμου για μια πόλη αξιοβίωτη.
Σας περιμένουμε, λοιπόν, όλες και όλους, να συμμετάσχετε στην τελετή της ενηλικίωσης της “Πρωτοβουλίας” και στην ανοιχτή συζήτηση της Κυριακής 13 Ιανουαρίου 2008, στις 10 το πρωί, στην Αποθήκη 1 στο Λιμάνι.

Γιάννης Μπουτάρης

ΕΙΣΗΓΗΤΙΚΟ ΚΕΙΜΕΝΟ 1 (Πλαίσιο Αρχών & Λειτουργίας της Κίνησης)


Το κείμενο του πλαισίου λειτουργίας αποτελεί εισήγηση του Συντονιστικού προς τη Συνέλευση και είναι ανοιχτό στον διάλογο.


I. Φυσιογνωμία/Αρχές:

Η Κίνηση Πολιτών «Πρωτοβουλία για τη Θεσσαλονίκη» αποτελεί τον βασικό πυλώνα στήριξης της ομώνυμης δημοτικής παράταξης.

Είναι μια ανοιχτή, δημοκρατικά διαρθρωμένη, μαζική, συμμετοχική Κίνηση Πολιτών. Τάσσεται υπέρ της ανεξαρτησίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης έναντι των κομμάτων, του κράτους και των μηχανισμών της πολιτικής και οικονομικής εξουσίας, υπέρ της ανάπτυξης με σεβασμό στον άνθρωπο, στο περιβάλλον και στην πολιτιστική κληρονομιά και είναι αντίθετη στον ρατσισμό, την ξενοφοβία και τον εθνικισμό.

Η Κίνηση διαμορφώνει φυσιογνωμικά χαρακτηριστικά και οργανωτικές δομές που εξασφαλίζουν: συλλογικότητα και συνοχή, δημοκρατική λειτουργία, διαφάνεια και αποτελεσματικότητα.

Έχει μέλη με δικαιώματα, υποχρεώσεις και συμμετοχική δράση.

Έχει οργάνωση και διοίκηση ανοιχτού χαρακτήρα, που ευνοεί την αυτενέργεια, την αυτοοργάνωση και τη συμμετοχή στη λήψη των αποφάσεων και τη δράση.

Αποφασίζει μετά από συζήτηση και διάλογο και επιδιώκει ευρύτατες συναινέσεις.

Ενισχύει τη συλλογικότητα σε διαδικασίες, αποφάσεις και δράση και είναι ξένη προς προσωπικές στρατηγικές και ατομικά συμφέροντα.

Παρεμβαίνει στα πολιτικά, οικονομικά, κοινωνικά και πολιτιστικά δρώμενα της πόλης και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με δημόσια άσκηση κριτικής και κατάθεση προτάσεων, με δημόσιες εκδηλώσεις και δράσεις.

Προωθεί στην πράξη την αρχή της αποκέντρωσης αναδεικνύοντας –μεταξύ άλλων- τον σημαντικό και αναντικατάστατο ρόλο των διαμερισμάτων στη συμμετοχική διοίκηση, στον δημοκρατικό προγραμματισμό και στη χωρική/κοινωνική συνοχή της πόλης.

II. Στόχοι:

Η μόνιμη και διαρκής παρουσία και παρέμβαση στη δημόσια ζωή της Θεσσαλονίκης και ιδιαίτερα στα αυτοδιοικητικά πράγματα της πόλης.

Η ευαισθητοποίηση και η κινητοποίηση των πολιτών με κύριο άξονα την αγάπη και τον σεβασμό που οφείλουμε στην πόλη όπου ζούμε.

Η καλλιέργεια αυτοδιοικητικής συνείδησης.

Η ανάδειξη της συμμετοχικής διαδικασίας.

Η ανάδειξη της γειτονιάς, της συνοικίας, του Δημοτικού διαμερίσματος σε κύτταρα επαφής, ζύμωσης και σε αφετηρία για τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής μας στην πόλη.

Η συμβολή στη δημιουργία αυτοδιοικητικού κινήματος και στη διαμόρφωση πλειοψηφικού ρεύματος για τη διεκδίκηση της διοίκησης της πόλης και την ανάδυση μιας άλλης Θεσσαλονίκης.

III. Οργάνωση:

Α1. Mέλη ή φίλοι:

Εγγράφονται όσοι το επιθυμούν και συμφωνούν με τη φυσιογνωμία και τους στόχους της Κίνησης. Ενημερώνονται τακτικά με κάθε πρόσφορο μέσο και επιδιώκεται η μέγιστη δυνατή συμμετοχή τους στη ζωή και τη δράση της Κίνησης. Ορίζεται μια κατ’ ελάχιστον μηνιαία συνδρομή 10 ευρώ, απαραίτητη για την αντιμετώπιση του κόστους λειτουργίας και δράσης της Κίνησης. H συμμετοχή και η αποχώρηση είναι εθελοντική. Διαγραφές ή ποινές δεν προβλέπονται.

Α2. Διοίκηση-Όργανα:

O επικεφαλής της Κίνησης και της δημοτικής παράταξης αποτελεί μονοπρόσωπο όργανο και εκπρόσωπό της. Σε περίπτωση απουσίας του ορίζει αντικαταστάτη.

Συνέλευση: Συζητάει και αποφασίζει με την ευρύτερη δυνατή συναίνεση για κεντρικά θέματα πολιτικής, προγράμματος και δράσης. Συγκαλείται από το Συντονιστικό ανά 4μηνο και εκτάκτως για μείζονα θέματα.

B. Συντονιστικό:

31μελές όργανο με διετή θητεία: Mέλη του ο επικεφαλής, οι εκλεγμένοι Δημοτικοί Σύμβουλοι, 5 Διαμερισματικοί (1 ανά διαμέρισμα), ο συντονιστής, οι υπεύθυνοι ομάδων/επιτροπών δουλειάς και δραστήρια στελέχη της Κίνησης που προτείνει ο επικεφαλής της. Συνεδριάζει τακτικά κάθε μήνα και εκτάκτως όποτε χρειάζεται. Αποφασίζει για τα πολιτικά και πρακτικά θέματα, σχεδιάζει/προγραμματίζει τις δράσεις/πρωτοβουλίες της Κίνησης, συνδέει τη δράση των συμβούλων με αυτή της Κίνησης και συγκροτεί επιτροπές ανάλογα με τις ανάγκες. Προεδρεύεται από τον συντονιστή.

Γ. Eκτελεστική Γραμματεία:

11 μελές όργανο. Tα μέλη του προτείνονται από τον επικεφαλής της Κίνησης και αποφασίζονται από το Συντονιστικό. Συνεδριάζει τακτικά ανά 15νθήμερο και εκτάκτως όποτε κρίνεται αναγκαίο. Προεδρεύεται από τον επικεφαλής της Κίνησης. Συζητάει και αποφασίζει για θέματα που αφορούν την καθημερινή λειτουργία και δράση της Κίνησης.

Δ. Υποψήφιοι Δημοτικοί & Διαμερισματικοί Σύμβουλοι:

Εντάσσονται στις ομάδες/επιτροπές και μπορούν να παρακολουθούν και να παρεμβαίνουν στις συνεδριάσεις του Συντονιστικού.

E. Ομάδες/Επιτροπές:

Συγκροτούνται κατά τομέα δραστηριότητας και κατά διαμέρισμα. Είναι μόνιμες ή δημιουργούνται για συγκεκριμένα θέματα Συμβάλλουν στην επεξεργασία/τεκμηρίωση θέσεων/προγράμματος. Τροφοδοτούν τη Δημοτική Oμάδα με επεξεργασίες/θέσεις. Προτείνουν/αποφασίζουν/υλοποιούν εκδηλώσεις/δράσεις σε συνεργασία με το Συντονιστικό. Ορίζεται υπεύθυνος ανά επιτροπή. Ανάλογα με τις ανάγκες και τις διαθεσιμότητες οι επιτροπές αναδιαρθρώνονται ή δημιουργούνται και νέες.

ΣΤ. Δημοτική ομάδα (Δημοτικοί & Διαμερισματικοί Σύμβουλοι):

Ενεργοποιείται στο Δημοτικό & στα Διαμερισματικά Συμβούλια, συμμετέχει στο Συντονιστικό και λειτουργεί αμφίδρομα μεταφέροντας στην Κίνηση τα θέματα του Δημοτικού & των Διαμερισματικών Συμβουλίων προς επεξεργασία και προωθώντας σ’ αυτά τις επεξεργασμένες αποφάσεις/θέσεις της Κίνησης. Ορίζεται Γραμματεία και υπεύθυνος για τον συντονισμό των διαμερισμάτων.

Z1. Επικοινωνία:

Tο Συντονιστικό όργανο σχεδιάζει και αποφασίζει την επικοινωνιακή στρατηγική/τακτική της Κίνησης.

Z2. Γραφείο Τύπου και Site:

Προτείνει και υλοποιεί τα επικοινωνιακά σχέδια/δράσεις (MME, καμπάνιες, έντυπο/ηλεκτρονικό διαφημιστικό υλικό κά). Αναλαμβάνει τη λειτουργία του site της Κίνησης. Ορίζονται υπεύθυνοι Γραφείου Τύπου και site. Δημιουργείται και Ομάδα Κάλυψης Γεγονότων.

H. Oμάδα οικονομικών:

Σχεδιάζει τον προϋπολογισμό της Κίνησης. Φροντίζει για την εξεύρεση πόρων: Οργανώνει και παρακολουθεί τις συνδρομές/ ενισχύσεις, προτείνει τρόπους δημιουργίας εσόδων (εκδηλώσεις/δράσεις, χοροί, οικον. εξόρμηση κά). Ορίζεται και ταμίας. Η αστική εταιρεία διαχειρίζεται λογιστικά τα οικονομικά της Κίνησης.

Θ. Συνεργασίες/δικτύωση:

H Κίνηση σχεδιάζει και επιχειρεί επαφές, συνεργασίες, δράσεις με πολιτικούς, κοινωνικούς, πολιτιστικούς, επαγγελματικούς φορείς, MKO, κινήματα σε ανοιχτό πλαίσιο συναπόφασης και δράσης. Πρωτοβουλίες, προτάσεις, επαφές αναλαμβάνουν ο επικεφαλής, η δημοτική ομάδα, οι επιτροπές και το Συντονιστικό.

H Κίνηση σχεδιάζει και επιχειρεί επαφές/συνεργασίες/δράσεις με άλλες αυτοδιοικητικές κινήσεις είτε στο επίπεδο του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσ/νίκης είτε σε πανελλαδικό ή και ευρύτερο επίπεδο με στόχο τη δικτύωση και την από κοινού συζήτηση, επεξεργασία και δράση σε τοπικά ή υπερτοπικά θέματα, όπου υπάρχουν συμπτώσεις.

I. Τρόπος λήψης αποφάσεων:

Oι αποφάσεις παίρνονται συναινετικά στο επίπεδο που συζητούνται. Σε μείζονα ζητήματα και στις περιπτώσεις που προκύπτουν σοβαρές διαφωνίες, αφού εξαντληθούν όλα τα περιθώρια συζήτησης, οι αποφάσεις παίρνονται με πλειοψηφία 3/5 των παρόντων. Αν κι αυτό δεν επιτευχθεί, αποφασίζει ο επικεφαλής της Κίνησης (σε συνεννόηση με τη δημοτική ομάδα, είτε την Εκτελεστική Γραμματεία ή το Συντονιστικό με κριτήριο το περιεχόμενο και το επείγον του θέματος).

IΑ. Γραμματειακή υποστήριξη:

Εξυπηρετείται από το προσωπικό που θέτει στη διάθεση της παράταξης ο ΔΘ και από μόνιμο ή έκτακτο προσωπικό που προσλαμβάνει η Κίνηση ανάλογα με τις ανάγκες της.

Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου 2007

ΕΙΣΗΓΗΤΙΚΟ ΚΕΙΜΕΝΟ 2 (Απολογισμός Επιτροπής Πολιτισμού)



Η Επιτροπή Πολιτισμού ξεκίνησε τις συναντήσεις της την Άνοιξη του 2007 με δύο πρωταρχικούς στόχους. Πρώτον, να ανιχνεύσει μέσα από την ασκούμενη πολιτιστική πολιτική του Δήμου το όραμα της παρούσας δημοτικής αρχής για τον πολιτισμό της πόλης της Θεσσαλονίκης. Δεύτερον, διερευνώντας τις απόψεις των ανθρώπων της Πρωτοβουλίας για ένα σύγχρονο, αστικό πολιτισμό, να σχεδιάσει και να ορίσει το δικό της όραμα για τον πολιτισμό της πόλης μας.

Το πρώτο σκέλος της εργασίας μας τελείωσε κάπως σύντομα και απογοητευτικά: Σύμφωνα με τα στοιχεία που συλλέξαμε, το προφανές συμπέρασμά μας είναι ότι η τωρινή διοίκηση του Δήμου δεν έχει κανένα σχέδιο και κανένα όραμα για τον Πολιτισμό της πόλης. Συγχέει το θέαμα και την ψυχαγωγία με την παραγωγή πολιτισμού. Διεκπεραιώνει υπηρεσιακά τον πολιτισμό αντί να καλλιεργεί την παραγωγή του και καπελώνει κάθε προσπάθεια οποιουδήποτε άλλου πολιτιστικού φορέα της πόλης με την παράνομη και εκβιαστική τακτική των αναρτημένων μπάνερ. Δεν έρχεται σε επαφή με το όλον της πόλης, ευνοεί σκανδαλωδώς το μερικό εις βάρος του συνόλου.

Το αποτέλεσμα είναι μια κατακερματισμένη, εσωστρεφής και φοβική παραγωγή πολιτικής που μόνο πολιτιστική δεν είναι. Είναι μια άποψη πολιτισμού που κοιτάει μόνο προς το φαντασιακό παρελθόν και καθόλου προς το συναρπαστικό μέλλον. Μια πολιτική ‘έτοιμων’ εμπορικών πακέτων και όχι δημιουργικής συμμετοχής των πολιτών. Τέλος, είναι αυτή η πολιτική που έχει στιγματίσει τη Θεσσαλονίκη τα τελευταία χρόνια στα μάτια τρίτων –με μοναδική εξαίρεση τους κρατούντες της πόλης μας- ως μια πόλη οπισθοδρομική, φοβική, εθνικο-λατρευτική και επαρχιώτικα τοπολαγνική.

Ταυτόχρονα, υπάρχει αδιαφάνεια και κακοδιαχείριση των κονδυλίων, τα οποία η παρούσα διοίκηση είτε τα διανέμει κατά το δοκούν σε πολιτικούς πελάτες της είτε τα ‘μαγειρεύει’ μπερδεύοντας το μερικό κόστος με συνολικές δαπάνες, έτσι ώστε να μην μπορεί κανείς να βρει ποτέ άκρη στο κομμάτι της οικονομικής διαχείρισης.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας και συλλογής των σχετικών με τον πολιτισμό στοιχείων, η στεναχώρια μας για τη μιζέρια και την τακτική των μικροσκοπιμοτήτων και της μικροπελατειακής αντίληψης των πραγμάτων, τακτική που συναντήσαμε σε όλα τα θεσμικά επίπεδα του Δήμου (δημοτικοί φορείς, διαμερίσματα και κεντρικός Δήμος) λειτούργησε προτρεπτικά για μας στο να αναζητήσουμε το όραμα ενός σύγχρονου, δημιουργικού και συμμετοχικού πολιτισμού.

Έτσι, η Επιτροπή Πολιτισμού ανάλωσε το μεγαλύτερο μέρος των συναντήσεων της στο δημιουργικό κομμάτι της σύνθεσης μιας σύγχρονης πολιτιστικής πολιτικής. Φέραμε ανθρώπους του πολιτισμού στις συναντήσεις μας, συζητήσαμε ιδιωτικά και δημόσια, καταγράψαμε απόψεις των διανοουμένων της πόλης μας, που με μεγάλη προθυμία ανταποκρίθηκαν στις αναζητήσεις μας. Ανακαλύψαμε ένα δυναμικό κοινό της πόλης που είτε ως δημιουργοί είτε ως κριτικοί αποδέκτες της Τέχνης και του πολιτισμού ασφυκτιούν κάτω από τις παρούσες συνθήκες και αναζητούν μιαν άλλη, διαφορετική πρόταση πολιτισμού.

Επιπλέον, πλαισιωθήκαμε και από ανθρώπους που ακούσανε για τη δουλειά που κάνουμε και, ενώ δεν ανήκαν στην Πρωτοβουλία, ήρθαν να εργαστούν και να μάθουνε μαζί μας πώς μπορεί να παραχθεί πολιτισμός σε αυτή την πόλη που όλοι μας ζούμε. Αποφασίσαμε έτσι, να χειριστούμε ως μοντέλο τον Θεσμό των Δημητρίων και σιγά σιγά να στήσουμε εμείς τα δικά μας Δημήτρια. Η διαδικασία αυτή ήταν ενδιαφέρουσα και άκρως παιδευτική για όλους εμάς, που συμμετέχουμε στην Επιτροπή. Πληροφορηθήκαμε, μάθαμε, καταγράψαμε ιδέες, ομάδες, δράσεις και προτάσεις. Στη συνέχεια προσπαθούμε να εντάξουμε τις καλύτερες ιδέες σε ένα συνολικό λειτουργικό πλαίσιο. Το πλαίσιο αυτό, που θα το εμπλουτίζουμε διαρκώς φιλοδοξούμε και να το εφαρμόσουμε, όταν η Πρωτοβουλία στις επόμενες δημοτικές εκλογές αναδειχθεί πρώτη δύναμη στον Δήμο Θεσσαλονίκης. Σκοπεύουμε, μάλιστα, να το παρουσιάσουμε και στους δημότες της πόλης με μια εκδήλωση στα μέσα Ιανουαρίου (πιθανότατα στις 21 του μήνα).

Στη συνέχεια, την άνοιξη του 2008 θα είμαστε έτοιμοι να οργανώσουμε μια ευρύτερη ημερίδα με θέμα ‘Πολιτισμός και Πόλη’. Αργότερα, τέλος, αισιοδοξούμε, ότι θα προχωρήσουμε και στην υλοποίηση κάποιων από τις ιδέες μας, ώστε να δείξουμε και στην πράξη το πώς μπορεί να υπάρξει μια διαφορετική, μια πραγματικά ποιοτική και συμμετοχική πολιτιστική πολιτική και πώς μπορεί και πάλι η Θεσσαλονίκη να γίνει μια πόλη σύγχρονη, ανοιχτή και καλλιτεχνικά πρωτοπόρα.

Για την Επιτροπή Πολιτισμού
Σπύρος Πέγκας

ΓΙΑ ΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΑ (ΓΕΝΙΚΑ)

Τα 5 δημοτικά διαμερίσματα του δήμου Θεσσαλονίκης είναι απολύτως υποβαθμισμένα, με λειτουργίες που ελάχιστα -έως καθόλου- δικαιολογούν την ύπαρξή τους. Η έκδοση κάποιων πιστοποιητικών ή η δυνατότητα πληρωμής των προστίμων της δημοτικής αστυνομίας απέχει πολύ από τον ισχυρισμό του κ. δημάρχου ότι «τα διαμερίσματα είναι δήμοι στον χώρο τους», και δε δικαιολογεί ούτε κατ’ ελάχιστο την έπαρσή του για τη διοικητική τους αυτοτέλεια και αυτονομία.

Τα συμβούλιά των διαμερισμάτων συνεδριάζουν και παίρνουν αποφάσεις που έχουν μόνο συμβουλευτικό χαρακτήρα προς τη διοίκηση του δήμου. Αποφάσεις, που, κατά κανόνα, δεν αφορούν σοβαρά ζητήματα, αφού γι’ αυτά, ούτε η γνώμη τους δεν ζητιέται από τη διοίκηση. Καμία μελέτη που αφορά διαμερίσματα, δεν έχει παραπεμφθεί για ενημέρωση και έκφραση γνώμης. Η δημαρχιακή επιτροπή ποτέ δεν παρέπεμψε μελέτη που αφορούσε διαμέρισμα, στο διαμερισματικό συμβούλιο, προκειμένου αυτό να λάβει γνώση. Η δικαιολογία ότι το διαμέρισμα ζήτησε τη συγκεκριμένη μελέτη, και άρα το σεβόμαστε, είναι αστεία, αφού από το πώς θα εκπονηθεί, εξαρτάται εν πολλοίς η εξυπηρέτηση των δημοτών και επομένως και η θέση του διαμερίσματος. Να σημειωθεί, επίσης, ότι στα διαμερίσματα δεν υπάρχει κανένας μηχανισμός για την επίλυση κάποιων επειγόντων ζητημάτων και έτσι ακόμη και για την αλλαγή μιας καμένης λάμπας σε στύλο, πρέπει να απευθύνεται το διαμέρισμα στις υπηρεσίες του δήμου.

Τα θέματα, λοιπόν, με τα οποία ασχολούνται, σχεδόν αποκλειστικά, τα διαμερίσματα, είναι οι οικονομικές ενισχύσεις σε άπορους δημότες, το μοίρασμα εορταστικών διατακτικών επίσης στους άπορους και η διοργάνωση εκδρομών για τους κατοίκους των διαμερισμάτων. Άξονας που διαπερνά τον τρόπο με τον οποίο η πλειοψηφούσα παράταξη ασχολείται και αποφασίζει γι’ αυτά τα θέματα, είναι η ενίσχυση της κομματικής της πελατείας σε βάρος ακόμα και της αξιοπρέπειας των ίδιων των ψηφοφόρων της. Τα διαμερίσματα ξοδεύουν και κάποια χρήματα για πολιτιστικές εκδηλώσεις, χωρίς όμως ιδιαίτερη φαντασία και με στόχο, για πολλές απ’ αυτές, την ενίσχυση των «ημετέρων».

Οι δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξής μας δεν ασχολήθηκαν όπως θα έπρεπε με τα δημοτικά διαμερίσματα. Μόνο στο Α’ διαμέρισμα έγινε μια συνέντευξη τύπου, στην οποία πάλι οι τρεις δημοτικοί σύμβουλοι μιλούσαν για όλα τα ζητήματα, ενώ δεν δόθηκε καν ο λόγος σε καμία διαμερισματική σύμβουλο!! Αυτό που θα ‘πρεπε να γίνει, δεν είναι φυσικά η επανάληψη της σωστής άποψής μας για τον ρόλο των διαμερισμάτων, η οποία άλλωστε διατυπώνεται με σαφήνεια στο πρόγραμμα της παράταξής μας, αλλά η αποκάλυψη της υποβάθμισης του ρόλου τους από τον κ. Παπαγεωργόπουλο και την παράταξή του. Τουναντίον, με τη στάση μας στη συγκεκριμένη συνέντευξη, αλλά και γενικά με την, κατά τα άλλα πετυχημένη, παρουσία μας στο δημοτικό συμβούλιο, εμφανιζόμαστε σαν να ξεχνάμε τις ίδιες μας προγραμματικές διακηρύξεις. Χαρακτηριστικό για την αντίληψή μας είναι και το γεγονός ότι σε όλες σχεδόν τις ανακοινώσεις τύπου, τις συνεντεύξεις και τις παρεμβάσεις στα δημοτικά συμβούλια, των δημοτικών μας συμβούλων, καμία αναφορά δεν γίνεται στην κατάντια των διαμερισμάτων.

Πρέπει λοιπόν να γίνουν κάποια πράγματα όπως:

Καμία απόφαση της δημαρχιακής επιτροπής και του δημοτικού συμβουλίου, που αφορά διαμέρισμα, να μην εγκρίνεται, αν δεν έχει τη γνώμη του αντίστοιχου διαμερίσματος.
Όλες οι μελέτες που έχουν αντικείμενο ζητήματα διαμερισμάτων να κοινοποιούνται στα διαμερίσματα, ώστε οι σύμβουλοι να είναι ενήμεροι αλλά και να εκφράζουν την άποψή τους, ζητώντας ακόμη και την τροποποίηση κάποιας μελέτης.

Να ενισχυθεί το προσωπικό των διαμερισμάτων με τεχνικό υπάλληλο, νομικό και κλητήρα. Αυτά σε πρώτη φάση.

Για σοβαρά ζητήματα οι υπηρεσίες να ενημερώνουν τα διαμερισματικά συμβούλια, με την παρουσία σ’ αυτά των αρμόδιων υπηρεσιακών παραγόντων.
Να προσδιοριστεί συχνή και τακτική παρουσία των αντιδημάρχων στα διαμερισματικά συμβούλια, με στόχο την αμφίδρομη ενημέρωση.

Αυτά και ίσως και άλλες προτάσεις θα πρέπει να αποτελούν συνεχείς παρεμβάσεις των δημοτικών μας συμβούλων στο δημοτικό συμβούλιο, στη δημαρχιακή επιτροπή και στις επιτροπές του δήμου. Δεν περνάν εύκολα τέτοιες προτάσεις, εμείς όμως θα πρέπει συνεχώς – κυριολεκτικά – να τις διατυπώνουμε, αφού και σωστές είναι και βρίσκουν σύμφωνους όλους τους διαμερισματικούς συμβούλους, ανεξαρτήτως παρατάξεων, γεγονός που θα μπορούσε να δημιουργήσει ισχυρές συμμαχίες για την επίτευξη ενός πολύ σημαντικού στόχου της παράταξής μας, όπως είναι η αναβάθμιση του θεσμού των διαμερισμάτων

Κώστας Παπαθεοδώρου
Πελαγία Αστρεινίδου

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ Β΄ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΟΣ

Φίλες και φίλοι,

Ως Διαμερισματικές Σύμβουλοι του Β΄ Δημοτικού Διαμερίσματος θα σας περιγράψουμε την πρώτη επαφή των Συμβούλων της «Πρωτοβουλίας» με τα προβλήματα του Διαμερίσματός μας τη χρονιά που πέρασε.
Το κυρίαρχο πρόβλημα του Β΄ Διαμερίσματος είναι η συστηματική και πλήρης υποβάθμισή του. Οι κάτοικοι θεωρούν την περιοχή παραμελημένη εντελώς από τον Κεντρικό Δήμο και σχεδόν στο περιθώριο.
Με την είσοδό μας στο Διαμερισματικό Συμβούλιο εναπόθεσαν τις ελπίδες τους σ’ εμάς για να αλλάξουμε την πρότερη κατάσταση.
Προσπαθήσαμε να έχουμε παρουσία παντού. Μέσα από τις επιτροπές επιδιώξαμε να κάνουμε αισθητή την παρουσία μας και τη διαφορετικότητά μας.
Τα προηγούμενα χρόνια οι Σύμβουλοι του Διαμερίσματος έκαναν μόνον εκδηλώσεις που αφορούσαν κυρίως τους ηλικιωμένους. Συνεστιάσεις, εκδρομές, μπάνια το καλοκαίρι μόνο για την τρίτη ηλικία, που είναι οι κατ’ εξοχήν ψηφοφόροι του Δημάρχου και το μεγάλο ποσοστό των κατοίκων του Διαμερίσματος, γιατί οι νεότεροι φεύγουν από αυτό.
Παρ’ όλα αυτά το Διαμέρισμα έχει μόνον ένα ΚΑΠΗ, που δεν καλύπτει τις ανάγκες όλης της περιοχής.
Η κοινωνική πολιτική είναι να μοιράζουμε λουλούδια, τσουρέκια και αυγά έξω από τις εκκλησίες, να δίνουμε διατακτικές σε συγκεκριμένα άτομα τις μέρες των γιορτών και οικονομικά βοηθήματα σε απόρους, κυρίως ψηφοφόρους του Δημάρχου.
Προσπαθήσαμε να αλλάξουμε αυτή την πολιτική. Ζητήσαμε ένα σωστό τρόπο καταγραφής των αληθινά απόρων και την πιο ουσιαστική βοήθεια προς αυτούς. Δεν καταφέραμε τίποτε μέχρι τώρα. Θα πιέσουμε περισσότερο στη συνέχεια για να γίνουν πιο διαφανείς οι ενέργειες αυτές.
Στην Επιτροπή Πολιτισμού προσπαθήσαμε και κάναμε εκδηλώσεις πιο σοβαρές, που να αφορούν τους νεότερους κατοίκους και τα παιδιά. Έγινε ένα καλό ξεκίνημα, που θα γίνει με πιο οργανωμένο τρόπο στη συνέχεια, ώστε να γίνεται εμφανής η προσπάθειά μας στους κατοίκους της περιοχής.
Προς έκπληξή μας οι υπάλληλοι του Διαμερίσματος βοηθούν στις καινούργιες προσπάθειες, ενώ ένα μέρος των Συμβούλων τις πολεμά με κάθε τρόπο.
Κάνουμε επίσης εντατική προσπάθεια να σταματήσει η συνεχής υποβάθμιση της περιοχής μας, η οποία γίνεται με την ανοχή, αν όχι τη συμμετοχή της Δημοτικής Αστυνομίας που εδρεύει στο Διαμέρισμά μας, της Αστυνομίας Πόλεων και του Δήμου γενικά.
Ενώ έχουμε την αφετηρία του Μετρό στην περιοχή του Ν.Σ. Σταθμού, από την απέναντι πλευρά έχουν ανοίξει παράνομα έξι πρακτορεία τουριστικά προς Αλβανία και Βουλγαρία, όλα στο ίδιο ακριβώς σημείο, παρακωλύοντας την κυκλοφορία, το παρκάρισμα, την κίνηση των κατοίκων στα πεζοδρόμια και την πρόσβασή τους στα σπίτια τους και στα καταστήματά τους. Έτσι τα καταστήματα κλείνουν και οι άνθρωποι φοβούνται ακόμα και να διαμαρτυρηθούν. Ρυπαίνεται το λίγο πράσινο της περιοχής, δημιουργούνται εντάσεις και καβγάδες μεταξύ τους. Ένα χάος. Κάναμε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες προκειμένου να απομακρυνθούν τα πρακτορεία αυτά, όπως μετακινήθηκαν τα Κ.Τ.Ε.Λ. στον σταθμό «Μακεδονία» προς ανακούφιση της γειτονιάς και των κατοίκων της.
Οι προτάσεις μας και η προσπάθεια για τη συνέχεια είναι:
*Να έχει το Διαμέρισμα περισσότερη ανεξαρτησία από τον κεντρικό Δήμο.
*Να παρέχει στους κατοίκους του υπηρεσίες που να μην παρακωλύονται από τη στείρα πολιτική του κεντρικού Δήμου.
*Να πιέσουμε ώστε να παραχωρηθεί το κτήριο που αναπαλαιώνεται στην οδό Αναγεννήσεως για να γίνει Κέντρο Πολιτισμού του Διαμερίσματος.
*Να πιέσουμε για τη διάνοιξη της οδού Γιαννιτσών, παράλληλη της οδού Μοναστηρίου, που θα ανακουφίσει πολύ το κυκλοφοριακό της περιοχής. Δεν προχωράει τόσον καιρό, γιατί ο Δήμος δεν πληρώνει για ένα πολύ μικρό κομμάτι οικοπέδου, που μένει αναγκαστικά χωρίς άσφαλτο και γεμάτο λακκούβες με νερά που δυσκολεύουν φοβερά τα αυτοκίνητα και τους πεζούς. Και είναι ακριβώς απέναντι από την αφετηρία του Μετρό.
* Στις οδούς Ι. Φαρμάκη και Γαλοπούλου πρέπει να ολοκληρωθούν οι απαλλοτριώσεις σε όλα τα οικόπεδα. Ο χώρος είναι χαρακτηρισμένος για αθλητικές εγκαταστάσεις και κολυμβητήριο, που δεν έχουμε καθόλου στο Διαμέρισμά μας.
* Στη συμβολή των οδών Αισώπου και Λιβανόβου, κάτω από τη Μοναστηρίου, σε έναν χώρο 150 τ.μ. πρέπει να γίνει παιδική χαρά με πράσινο και σωστές προδιαγραφές.
* Να αξιοποιηθεί κατάλληλα ο περιβάλλων χώρος του Ι. Ν. των 12 Αποστόλων για να χρησιμεύει σε πολιτιστικές εκδηλώσεις.
* Να γίνει ένα ακόμη ΚΑΠΗ, γιατί το υπάρχον δεν καλύπτει τις ανάγκες των κατοίκων. Υπάρχουν αρκετά οικόπεδα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν.
* Ένα μεγάλο κομμάτι της περιοχής μας είναι οι μετανάστες. Πρέπει να βρούμε τρόπους να βοηθήσουμε αυτούς τους ανθρώπους και τα παιδιά τους για να πάψουν να είναι όμηροι και χρηματοδότες του Δήμου όσο δεν νομιμοποιούνται.
* Να συμμετέχουμε στις σχολικές επιτροπές, όσο μπορούμε, με σκοπό να δώσουμε στους νέους και στα παιδιά καινούρια ενδιαφέροντα και διεξόδους, γιατί το πρόβλημα του αλκοολισμού, των ναρκωτικών και της παιδικής παραβατικότητας είναι έντονο στο Β΄ Δημοτικό Διαμέρισμα.
* Και, τέλος, να κάνουμε ως «Πρωτοβουλία» παρεμβάσεις σε ό,τι αφορά το περιβάλλον και το πράσινο της περιοχής αυτής, που -και σε αυτούς τους τομείς- είναι το πιο επιβαρημένο σημείο της Θεσσαλονίκης.

Όσοι μας ψήφισαν, αλλά και πολλοί από αυτούς που δεν μας ψήφισαν, στηρίζουν σε εμάς, στην «Πρωτοβουλία», τις ελπίδες τους για μια πόλη διαφορετική, καθαρή, ανθρώπινη, όμορφη και περισσότερο πράσινη. Μια πόλη που πάψαμε να αγαπάμε τα τελευταία χρόνια.

Ρουμελιώτου Κυβέλη
Σαρρή – Καρούτσου Αγγελική

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ Γ΄ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΟΣ

Στο τρίτο διαμέρισμα περιλαμβάνεται και η Άνω Πόλη, το πιο ανθρώπινο και ενδιαφέρον τμήμα της Θεσσαλονίκης, αλλά και το πιο εγκαταλειμμένο. Ιδιαίτερο γνώρισμα του διαμερίσματος, είναι η διαφορετικότητα των χαρακτηριστικών στα τρία, απολύτως διακριτά τμήματά του.

- Αυτό που περιλαμβάνεται ανάμεσα στην οδό Αγίου Δημητρίου και την Ολυμπιάδος, με προβλήματα όμοια με αυτά του κέντρου (κυκλοφοριακό, πυκνή δόμηση, έλλειψη πρασίνου και χώρων στάθμευσης κ.λπ.), αλλά και την απερίγραπτη οδό Κασσάνδρου με τις άθλιες πολυκατοικίες της δεκαετίας του ’50.

- Αυτό που περιλαμβάνει την εντός των τειχών παλιά πόλη, με την ανθρώπινη κλίμακα των κτισμάτων της, τα βυζαντινά της μνημεία, τα γραφικά της σοκάκια, αλλά και το κυκλοφοριακό χάος, την έλλειψη πρασίνου, την ανυπαρξία συγκοινωνιακής εξυπηρέτησης και

- Αυτό που βρίσκεται στην Ακρόπολη, το Επταπύργιο, στο οποίο συγκεντρώνονται όλα τα προβλήματα που ταλαιπωρούν τους κατοίκους της Άνω Πόλης.

Ο καθένας, λοιπόν, αντιλαμβάνεται την πολυπλοκότητα των προβλημάτων που έχει να αντιμετωπίσει το τρίτο διαμέρισμα.

Παραλείποντας να αναφερθούμε στη συμμετοχή μας στις ανούσιες συνεδριάσεις του διαμερίσματος και τις ατέλειωτες συζητήσεις για τον τρόπο διάθεσης των διατακτικών, περιοριζόμαστε σε όσα θεωρούμε σημαντικά, καταλήγοντας σε προτάσεις για το τι πρέπει να διεκδικήσουμε ως παράταξη.

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ

Υπάρχει ένας πυρήνας 20 – 25 ατόμων, που έχει δραστηριοποιηθεί γύρω από την παράταξη, επισημαίνοντας προβλήματα και ελπίζοντας στην επίλυσή τους. Αυτός ο πυρήνας που κινείται γύρω από τη διαμερισματική σύμβουλο Πελαγία Αστρεινίδου, «ακουμπάει» στην παράταξή μας, γιατί μας εμπιστεύεται και προσδοκά από μας συγκεκριμένη βοήθεια. Για να κρατηθεί όμως αυτός ο κόσμος δεν φτάνει μόνο το γεγονός ότι μας ψήφισε, χρειάζεται να σκύψουμε πάνω στα προβλήματά του, να τα ιεραρχήσουμε με την βοήθειά του και να διεκδικήσουμε την επίλυσή τους. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η παρουσία τόσο των διαμερισματικών όσο και των δημοτικών μας συμβούλων και ιδιαίτερα του Γιάννη του Μπουτάρη, σε συγκεντρώσεις σε σπίτια ή και στη γειτονιά. Εκεί δεν χρειάζεται να βγάζουμε λόγους ή να ψέγουμε μόνο τη διοίκηση του δήμου. Χρειάζεται να ακούμε και να δουλέψουμε, να ακούμε και να προτείνουμε αποτελεσματικούς τρόπους διεκδίκησης. Έτσι θα μπορέσουμε να διευρύνουμε αυτόν τον πυρήνα και να τον κάνουμε αυτοδιοικητικό κίνημα. Θα πρέπει επίσης να ασχοληθούμε και με τη δραστηριοποίηση των υποψήφιων διαμερισματικών συμβούλων, οι οποίοι πλην μιας εξαίρεσης – της Άννας της Τσαρβούλη – δεν εμφανίστηκαν πουθενά μετά τις εκλογές.

ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΑΣΙΝΟ

- Εντοπισμός ιδιοκτητών που τα σπίτια ή τα οικόπεδά τους απαλλοτριώνονται για να γίνουν πράσινο, με παράλληλη εκτίμηση του κόστους απαλλοτρίωσης. Προσδιορισμός προτεραιοτήτων από το διαμέρισμα και έναρξη διαδικασίας αποζημίωσης. Μετά την ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας, μελέτη του χώρου, έγκριση από το διαμέρισμα και κατασκευή.

Για να γίνουν αυτά θα πρέπει να ασχοληθεί η νομική υπηρεσία του δήμου, διαθέτοντας 2 τουλάχιστον δικηγόρους με αποκλειστική απασχόληση. Επίσης, θα χρειαστεί και ένας τεχνικός. Αυτοί θα μπορούσαν να αποσπαστούν στην έδρα του διαμερίσματος για καλύτερη επαφή. Άμεση ενέργεια.

- Για όσα σπίτια καταβλήθηκαν οι αποζημιώσεις, να προχωρήσει αμέσως η κατεδάφιση και να αρχίσει η μερική φύτευση ενταγμένη στον συνολικό σχεδιασμό. Άμεση ενέργεια.

- Για τα προκήπια, να γίνει ενημέρωση στους δημότες ότι είναι οικόπεδά τους και να δοθούν κίνητρα για τη φύτευσή τους (θα μπορούσε να δοθούν δωρεάν φυτά από τα φυτώρια του δήμου, με συμβουλές για τη φύτευση και τη διατήρησή τους).

- Για το Επταπύργιο, να υλοποιηθεί αμέσως το λίγο πράσινο που προβλέπεται και να αρχίσει η διαδικασία αναθεώρησης του ρυμοτομικού σχεδίου.

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ

Να γίνει αρχιτεκτονικός διαγωνισμός ανάμεσα σε επιλεγμένα γραφεία της Θεσσαλονίκης προκειμένου να προσδιοριστεί η ογκοπλασία κάθε οικοδομικού τετραγώνου (Ο.Τ.), ανάλογα με το μνημείο που είναι κοντά. Οι ομάδες των διαγωνισμών να είναι οι ειδικές μελέτες των Ο.Τ. γύρω από τα μνημεία. Παραδείγματος χάριν, ανατολικά και δυτικά τείχη, Άγιος Νικόλαος ο Ορφανός, Όσιος Δαυίδ κ.λπ. Επίσης, προτείνεται η επικαιροποίηση ορισμένων αρχιτεκτονικών μελετών που είχαν εγκριθεί από τον Ο.Π.Ε.Θ., και κάποιων από τους δέκα αρχαιολογικούς χώρους που είχαν μελετηθεί (Προφήτης Ηλίας). Προηγουμένως να γίνει σύσκεψη στο διαμέρισμα, στην οποία να προσκληθούν εκπρόσωποι από την 4η εφορεία νεοτέρων μνημείων, την 9η εφορεία βυζαντινών αρχαιοτήτων, την Περιφέρεια, δηλαδή την ομάδα εργασίας της Άνω Πόλης και τον σύλλογο αρχιτεκτόνων.

ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΑΤΗΡΗΤΕΑ ΚΤΙΣΜΑΤΑ

Αφού γίνει ο εντοπισμός των ιδιοκτητών από τη νομική υπηρεσία του δήμου, να προσκληθούν οι ιδιοκτήτες σε γενική συνέλευση, στην οποία αφ’ ενός να καταγραφούν οι προθέσεις τους και αφ’ ετέρου να ενημερωθούν για όσες διευκολύνσεις παρέχονται από τους νόμους για την ανακατασκευή των διατηρητέων, (δάνεια, φοροαπαλλαγές κ.λπ.). Να σκεφτούμε επίσης κάποιες διευκολύνσεις που θα μπορούσε να τους παράσχει ο δήμος, (μελέτες, απαλλαγή από τέλη (;) κ.λπ.). Να δοθεί προτεραιότητα αποκατάστασης στα διατηρητέα εκείνα που ήδη ανήκουν στον δήμο, είτε ανήκουν σε τράπεζες ή σε άλλους φορείς.

Θα πρέπει να τονιστεί ότι σε καμία περίπτωση δεν συζητιέται ο αποχαρακτηρισμός κάποιου κτίσματος.

ΓΙΑ ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΤΗΡΙΑ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΚΑ ΚΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗΣ

- Άμεση απαλλοτρίωση για όσους χώρους προβλέπονται για τέτοιες χρήσεις. Άμεση κίνηση της διαδικασίας απαλλοτρίωσης από τη νομική υπηρεσία του δήμου. Άμεση κατασκευή για όσα διατηρητέα έχουν τέτοιες χρήσεις και ανήκουν στον δήμο ή στο δημόσιο.

- Προσδιορισμός κενών οικοπέδων, με τη βοήθεια των κατοίκων, προκειμένου να διαμορφωθούν ως χώροι στάθμευσης, αφού ολοκληρωθούν όλες οι από τους νόμους προβλεπόμενες διαδικασίες και εξαγοραστούν τα οικόπεδα, από τον δήμο φυσικά.

ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΧΑΡΕΣ

Η μοναδική παιδική χαρά που προβλέπεται, στην οδό Καλλιόπης, δίπλα στο Ο.Τ. 117, θα πρέπει να υλοποιηθεί αμέσως, αφού γίνει βέβαια η απαλλοτρίωση.

ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΕΙΣ ΠΕΖΟΔΡΟΜΩΝ

Είναι απαράδεκτο να μελετώνται οι πεζόδρομοι της Άνω Πόλης από τη διεύθυνση οδοποιίας και να εγκρίνονται από το δημοτικό συμβούλιο σαν να πρόκειται για επαρχιακό οδικό δίκτυο. Πρόσφατα εγκρίθηκαν από το δημοτικό συμβούλιο δύο έργα οδοποιίας για το διαμέρισμα, προϋπολογισμού 1.500.000€ και 750.000€ αντίστοιχα, με μόνα στοιχεία ποσότητες σκύρων, κυβολίθων, δενδροδόχων, στύλων φωτισμού κ.λπ. Τα μόνα σχέδια που συνόδευαν τις μελέτες ήταν τα σχήματα των δενδροδόχων, των στύλων και ένα γενικό σχέδιο κάτοψης ενός πεζόδρομου, όχι συγκεκριμένου. Καμία μελέτη συγκεκριμένου πεζόδρομου!!! Το διαμερισματικό συμβούλιο, αλλά και το ίδιο το δημοτικό συμβούλιο δεν ξέρουν ούτε αποφασίζουν τι, συγκεκριμένα, θα γίνει. Αυτό θα το αποφασίσει ο εργολάβος ίσως ή, στην καλύτερη περίπτωση, ο επιβλέπων μηχανικός!!! Αυτή η αντιμετώπιση για έργα στην Άνω Πόλη είναι εγκληματική και άκρως προσβλητική για την ιστορία της πόλης μας. Χρειάζονται μελέτες με σοβαρότητα. Αυτό πρέπει να διεκδικηθεί με σθένος και αποφασιστικότητα.

ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΟ – ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ

- Προμήθεια και κυκλοφορία των μικρών λεωφορείων για την ενδοσυγκοινωνία στην Άνω Πόλη.

- Προσδιορισμός της διαδρομής τους με το ενδεχόμενο να επιτραπεί η αμφίδρομη κίνηση αυτών των λεωφορείων, ακόμη και σε μονοδρόμους.

ΑΛΛΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Σε συνεννόηση με την εφορεία νεοτέρων μνημείων, να βραβευθούν με κάποια τιμητική διάκριση του δήμου οι ιδιοκτήτες που αποκατέστησαν τα διατηρητέα κτίσματά τους σωστά και σεβόμενοι την παράδοση. Η βράβευση να γίνει στην Άνω Πόλη.

Σχεδόν όλες οι παραπάνω προτάσεις διατυπώθηκαν περισσότερο για τους δημοτικούς μας συμβούλους και λιγότερο για τα μέλη της παράταξής μας, που ίσως τις βρουν κουραστικές. Εκείνο που θέλουμε να ζητήσουμε από τα μέλη της παράταξής μας είναι να επισκεφτούν την Άνω Πόλη, να περπατήσουν στα στενά της νιώθοντας την ανθρώπινη κλίμακα των κτισμάτων της, να επισκεφθούν τα μνημεία της, να χαζέψουν την άλλη πόλη που θα απλωθεί στα πόδια τους. Ο λόγος που το θέλουμε αυτό είναι, γιατί είμαστε βέβαιοι ότι αν το κάνετε, θα προστεθείτε και σεις σ’ αυτούς που αγαπάνε το κομμάτι αυτό της αγαπημένης μας πολιτείας και τότε θα μπορέσουμε να το κρατήσουμε «ες αεί» αξιαγάπητο.

Οι διαμερισματικοί σύμβουλοι

Πελαγία Αστρεινίδου

Κώστας Παπαθεοδώρου

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ Δ΄ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΟΣ

Η εκλογή μας ως συμβούλων του Δ΄ διαμερίσματος του Δήμου Θεσσαλονίκης συνοδεύτηκε, εκτός από την αστείρευτη όρεξη για δουλειά στην πόλη μας, και από φιλοδοξίες ότι με τη σωστή παρέμβασή μας θα λύνονταν άμεσα κάποια μικρά, έστω, προβλήματα της καθημερινότητας. Δυστυχώς, όμως, μετά από έναν χρόνο διαπιστώνουμε ότι, παρά τις συνεχείς παρεμβάσεις μας στις συνεδριάσεις του συμβουλίου του διαμερίσματος και παρά την έντονη αντιπαράθεσή μας με την ισχύουσα κατάσταση, το τέρας της γραφειοκρατίας, της συγκεντροποίησης των εξουσιών και των διαδικασιών λήψης αποφάσεων οδηγεί το διαμέρισμα σε αδιέξοδο.
Το έτος 2007, ως δημοτικοί σύμβουλοι του Δ΄ καταθέσαμε, εκτός από τα καθημερινά προβλήματα της περιοχής μας, τις ακόλουθες προτάσεις που αφορούν το Δ΄ διαμέρισμα του Δήμου Θεσαλονίκης:

1) Αξιοποίηση του λοφίσκου της Τούμπας.
Προτείναμε, να κατασκευαστεί μουσείο με τα αρχαιολογικά ευρήματα της περιοχής και χώρος αναψυχής στον ανεκμετάλλευτο χώρο 6 περίπου στρεμμάτων.

2) Διεκδίκηση του χώρου του πρώην ορφανοτροφείου “Μέγας Αλέξανδρος” από το Υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας.
Προτείναμε τη δημιουργία ΚΕΠ, ΚΑΠΗ και δημοτικού ιατρείου και παράλληλα την κατασκευή πάρκου με παιδική χαρά. Επιπλέον, το κάτω μέρος του οικοπέδου να γίνει υπόγειο πάρκινγκ και από πάνω ένα γηπεδάκι 5Χ5.

3) Οδός Καβείρων.
Προτείναμε την κατασκευή γέφυρας στην οδό Καβείρων, προκειμένου να δημιουργηθεί μια δεύτερη έξοδος προς την περιφερειακή οδό σε περίπτωση σεισμού.

4) Αγωγός ομβρίων υδάτων
Προτείναμε την κατασκευή κλειστού αγωγού ομβρίων υδάτων για την περιφερειακή τάφρο (κανάλι) σε μια έκταση περίπου 35 στρεμμάτων. Από πάνω μπορούν να κατασκευαστούν 2 γήπεδα 5Χ5, μία μπασκέτα και το υπόλοιπο να γίνει χώρος αναψυχής.

5) Δάσος Κρυονερίου
Στον χώρο που άλλοτε γινόταν οι εκδηλώσεις της Καθαράς Δευτέρας, προτείναμε να κατασκευαστεί πεζογέφυρα και να κτιστεί ένα αμφιθέατρο για την πραγματοποίηση τοπικών εκδηλώσεων.

6) Κέντρο Πολιτισμού Τούμπας
Αντιδράσαμε και πιέσαμε για την ολοκλήρωση του κολυμβητηρίου, το οποίο εγκαταλείφθηκε την επομένη των δημοτικών εκλογών.
Επιπλέον, επειδή το έργο αυτό ανήκει ουσιαστικά στο Δ΄ διαμέρισμα και έγινε ύστερα από κινητοποιήσεις των κατοίκων της Τούμπας, προτείναμε στο συμβούλιο του Δ΄ διαμερίσματος τη συγκρότηση τοπικής επιτροπής διοίκησης και διαχείρισης του κέντρου πολιτισμού, στην οποία θα συμμετέχουν όλες οι παρατάξεις.

7) Οδός Ιπποδρομίου- Κυκλοφοριακό
Ο καινούριος ασφαλτοτάπητας (Ιούλιος 2005) στην οδό Ιπποδρομίου ύστερα από λίγους μήνες άρχισε να χαλάει. Προς το τέλος του 2006, τα συνεργεία του Δήμου Θεσσαλονίκης -και όχι του εργολάβου- άρχισαν να βουλώνουν τις τρύπες του οδοστρώματος.
Για όλα τα παραπάνω, απευθύναμε ερώτηση προς τη διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης εάν παραλήφθηκε το παραπάνω έργο από τον εργολάβο, εάν συντάχθηκε πρωτόκολλο παράδοσης και παραλαβής καθώς και εάν και ποιες κυρώσεις επιβλήθηκαν στον εργολάβο.

Κανάκης Δημήτρης
Λαζαρίδου Ειρήνη

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ E΄ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΟΣ

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ E΄ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΟΣ

Το Ε΄ Διαμέρισμα στεγάζεται στο υπόγειο του νεοκλασικού κτηρίου, γωνία Βασιλίσσης Όλγας και 25ης Μαρτίου. Στον χώρο αυτό ενώ απασχολούνται 12 υπάλληλοι, 1 μόνο είναι διαθέσιμος για τις πραγματικές ανάγκες του Διαμερίσματος και των Συμβούλων. Οι υπόλοιποι είναι ή φυσικώς αδύναμοι ή δεν έχουν ουσιαστικό ρόλο ή κάτι άλλο. Η κοινωνική πολιτική ξεκινάει…
Πίσω από το «ψυχοπονιάρικο προσωπείο» υπάρχει ένας εκπληκτικός, αδιαφανής και ταχύτατος μηχανισμός, ο οποίος επικεντρώνεται σε δραστηριότητες όχι ουσίας αλλά πελατειακής ψηφοθηρίας. Βιομηχανία παραγωγής πολιτιστικών εκδηλώσεων αμφιβόλου ποιότητας, εκθέσεις ζωγραφικής, όπου ο κάθε πικραμένος εκθέτει την πραμάτεια του και κοινωνική πολιτική που εστιάζεται στο μοίρασμα επιδομάτων σε συγκεκριμένους άπορους συνδημότες (24 στα 129 θέματα που συζητήθηκαν -ποσοστό 18,6%.!!) και σε εκδρομές τρίτης ηλικίας με αμφίβολα κριτήρια. Εξαίρεση αποτελούν το Καλλιτεχνικό Εργαστήρι και το Εργαστήρι Κοσμήματος
Η βασική αρχή «Αυτούς γνωρίζουμε, Αυτούς εμπιστευόμαστε» εφαρμόζεται σε όλα τα επίπεδα. Σύλλογοι, Αθλητικά σωματεία, Φωτογράφοι, Θεατρικές παραστάσεις, μουσικές βραδιές, εκτυπώσεις, ζαχαροπλαστεία, χορωδίες κ.ά. είναι οι μόνιμοι πελάτες που παρελαύνουν.
Ωστόσο, η τακτική αυτή, που την ακολουθούσαν ανεξέλεγκτα όλα τα προηγούμενα χρόνια, υφίσταται ισχυρή κριτική και απόρριψη από τους νέους διαμερισματικούς συμβούλους της αντιπολίτευσης και αμφισβήτηση από τους νέους συμβούλους της ίδιας της διοικούσας παράταξης. Οι παλιοί σύμβουλοι βλέπουν πως υπάρχει πολύ καλή σχέση μεταξύ όλων των νέων συμβούλων, δικών τους και μη, και βρίσκονται στη δύσκολη θέση να δίνουν απαντήσεις που να πείθουν.
Πιστεύουμε ότι η πρώτη χρονιά ήταν ανιχνευτική. Στο μέτρο του δυνατού καταφέραμε να μας υπολογίζουν και να μας ακούν, όχι ως μια παράταξη που ασκεί στείρα αντιπολίτευση, αλλά ως μια παράταξη που ασκεί ειλικρινή και εποικοδομητική κριτική, με προτάσεις που βρίσκουν σύμφωνους, σχεδόν πάντα, τους νέους (και σε ηλικία) δικούς τους Διαμ. Συμβούλους (κατ΄ επανάληψη έχουν ομολογήσει ότι πρώτη φορά έχουν τέτοιας υψηλής ποιότητας Δ. Σ.).
Ταράξαμε λίγο τα νερά.

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ 24ων ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕΩΝ Ε’ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΟΣ
Αφορούν τα θέματα (129) που συζητήθηκαν στις συνεδριάσεις:
Δεν συμπεριλαμβάνεται η επικύρωση των πρακτικών.
Θέματα και αριθμός συνεδριάσεων
Πίστωση για διάφορα πολιτιστικά και αθλητικά: 20
Αγορές για εργαστήρια Δήμου, πίστωση για εκδηλώσεις στα εργαστήρια: 5
Πίστωση για εκτυπώσεις πολιτιστικών: 10
Πίστωση για εκτυπώσεις ενημέρωσης δημοτών: 1
Τεχνικά έργα – αναμορφώσεις χώρων: 8
Καθαριότητα, συντήρηση και αγορές για τις εγκαταστάσεις του 5ου: 9
Πίστωση για εκδηλώσεις και δημόσιες σχέσεις του 5ου: 5
Προϋπολογισμός 5ου για το 2008: 2
Ευχαριστίες για δωρεές πινάκων ζωγραφικής: 4
Σχολικές επιτροπές: 1
Εκδρομές για 3η ηλικία: 1
Διάκοσμος εορτών, ζαρντινιέρες: 2
Οικονομική ενίσχυση δημοτών: 30
Αγορά διατακτικών: 1
Τρόπος διάθεσης διατακτικών: 1

Εισηγήσεις των συμβούλων της «Πρωτοβουλίας»
1η Συνεδρίαση
Ζητήσαμε να προμηθευτεί το Διαμέρισμα υπολογιστή για να εξυπηρετούνται οι Διαμερισματικοί Σύμβουλοι (σε μια εβδομάδα εγκαταστάθηκε στο Διαμέρισμα)
2η Συν/ση
Ζητήσαμε να αλλάξει ο τρόπος διάθεσης της οικονομικής ενίσχυσης & των διατακτικών. Να μπουν κριτήρια (ύψος σύνταξης και Βεβαίωση της Εφορίας ότι ο αιτών δεν υποβάλλει φορολογική δήλωση), να γίνει ευρύτερα γνωστό και όχι με …τηλέφωνα, καθώς επίσης να μην παίρνουν ενίσχυση οι ίδιοι και από άλλον φορέα. Βέβαια, καταγγείλαμε αυτή την αντίληψη της κοινωνικής πολιτικής, όπου δεν γίνεται προσπάθεια επίλυσης του προβλήματος αλλά δημιουργεί «επαιτειακή-πελατειακή» σχέση και προτείναμε να επεξεργαστεί το θέμα η Επιτροπή κοινωνικής πολιτικής.
3η Συν/ση
Έγκαιρη ενημέρωση των φακέλων για τα θέματα της ημερήσιας διάταξης
Να λειτουργήσουν ουσιαστικά οι Επιτροπές, κάτι που δεν γινόταν στο παρελθόν. Καταλήξαμε να συνεδριάζουν απογευματινές ώρες.
Οι προσκλήσεις, φωτογραφίσεις, catering κ.ά. να ανατίθενται με διαδικασίες διαφάνειας.

4η Συν/ση
Να ενημερωνόμαστε και με e mail για τα θέματα των Συνεδριάσεων (έγινε)
Να ενημερωνόμαστε για τις συνεδριάσεις όλων των Επιτροπών για να είμαστε παρόντες σε όλες (στην αρχή έγινε μετά ατόνησε)
Να αναρτηθούν πίνακες ανακοινώσεων και ενημέρωσης των Δημοτών στα Δημοτικά καταστήματα και αλλού, όπου θα ανακοινώνονται: το πρόγραμμα εκδρομών δημοτών 3ης ηλικίας, προσκλήσεις ενδιαφέροντος για συμμετοχή σε εκδηλώσεις και γενικά για τα δρώμενα του Διαμερίσματος (την πρώτη φορά το θεώρησαν εξωπραγματικό, τη δεύτερη άρχισαν να το συζητούν και στο τέλος το ενέκριναν).
Σχόλιο: Η ενημέρωση για τα παραπάνω και όχι για όλα, γίνεται στα γραφεία του Ε΄ Διαμερίσματος, στο υπόγειο, με μια φωτοτυπία κολλημένη στον τοίχο. Η κύρια ενημέρωση γίνεται με άλλους τρόπους… τηλέφωνο!!
Να γίνει αρχείο, στον υπολογιστή, όπου θα καταγράφονται:
1ο Καταγραφή Απόρων Δημοτών Ε’ Διαμερίσματος
Α) Κριτήρια (παραστατικά) Εφορίας –Σύνταξης
2ο Καταγραφή αναξιοπαθούντων
Α) Υπερήλικες Άποροι
Β) Υπερήλικες που ζητούν στήριξη (βοήθεια στο σπίτι)
Γ) Γυναίκες – Διαζευγμένες με παιδιά ανήλικα, που ζητούν στήριξη
Δ) Γυναίκες Κακοποιημένες
3ο Νεολαία
Α) Στήριξη ατόμων που βρίσκονται σε στάδιο απεξάρτησης
Β) Άτομα με Ειδικά Μαθησιοκινητικά Προβλήματα
4ο Ενεργοποίηση και Συμμετοχή Οργανώσεων Κυβερνητικών και μη, για εποικοδομητική και αποτελεσματική συνεργασία
5ο Ομάδες εθελοντισμού
6ο Βοήθεια στο σπίτι
7ο Καταγραφή Ανέργων
5η Συν/ση
ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ ΠΑΝΤΟΥ Ενημέρωση των Πολιτών του 5ου Διαμερίσματος μέσα από Δημοσιεύσεις στον Τύπο, Ραδιόφωνο, Δημοτική Τηλεόραση, ανακοινώσεις στα Δημοτικά Καταστήματα- Δημοτικούς χώρους για τις δραστηριότητές μας
Διαμόρφωση – Ανάπλαση της πλατείας στη Χαριλάου
13η Συν/ση
Καταθέσαμε την πρόταση της Πρωτοβουλίας για τη «ΓΕΙΤΟΝΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ- Τα 5 μικρά Δημαρχεία».
14η Συν/ση
Διαφωνία για τον τρόπο λειτουργίας των υπηρεσιών του Δήμου και κυρίως των Τεχνικών Έργων, όπου από τη μια δεν υπάρχει συνεργασία των συνεργείων για να ολοκληρώνεται ένα έργο και από την άλλη δεν υπάρχει εποπτεία από τα αρμόδια όργανα, με αποτέλεσμα τις κακοτεχνίες. Ξανασυζητήθηκε το θέμα δημιουργίας υπηρεσιών στο Διαμέρισμα, οι οποίες θα λειτουργούν μέσα στο πλαίσιο των αναγκών του διαμερίσματος για να είμαστε πιο άμεσοι και αποτελεσματικοί.
19η Συν/ση
ΘΕΜΑ 1ο: Ζητήσαμε να μας γνωστοποιηθούν:
Α) Ο αριθμός των υπαλλήλων που δικαιολογεί ο Δήμος για τις ανάγκες λειτουργίας του Ε΄ Δημοτικού Διαμερίσματος και με ποιες αρμοδιότητες είναι οι υπάλληλοι τοποθετημένοι.
Ο αριθμός αυτός των υπαλλήλων, έχει σχέση με τον αριθμό των δημοτών του κάθε διαμερίσματος;
Β)Τα ονόματα των υπαλλήλων του Ε΄ Δημοτικού Διαμερίσματος καθώς και τα καθήκοντά τους, για τα οποία αυτοί είναι τοποθετημένοι
ΘΕΜΑ 2ο: ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΦΑΚΕΛΩΝ ΣΕ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΚΑΙ ΕΝΤΥΠΗ ΜΟΡΦΗ
Α) Ο φάκελος για την Παιδεία είναι έτοιμος, με νόμους-διατάξεις και εγκυκλίους που αφορούν την οργάνωση και λειτουργία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για να ενημερώνονται οι συμμετέχοντες στις Σχολικές Επιτροπές. Θα εμπλουτίζεται με ό,τι καινούριο έρχεται.(τον ετοιμάσαμε εμείς σαν αρχή για να οργανωθούν και οι υπόλοιποι. Ακόμα περιμένουμε να γίνει )
Προτείναμε το ίδιο να γίνει και με άλλους φακέλους, για να υπάρχει ολοκληρωμένη ενημέρωση σε θέματα που προκύπτουν καθημερινά.
Συγκεκριμένα:
Φάκελος Τεχνικών Έργων
Νόμοι-Διατάξεις και ό,τι άλλο υπάρχει που να έχει σχέση με αυτό το αντικείμενο (π.χ. πεζοδρόμια, τραπεζοκαθίσματα, φωτεινές επιγραφές, άδειες κ.ά.)
Φάκελος Κοινωνικής Πολιτικής
Νόμοι-Διατάξεις και ό,τι άλλο υπάρχει που να έχει σχέση με αυτό το αντικείμενο
Καταγραφή των οικονομικά ασθενέστερων – άπορων δημοτών του Ε΄ Διαμερίσματος.
Σε συνεργασία με το Γραφείο του ΟΓΑ του Ε΄ Διαμερίσματος, μπορούμε να έχουμε αρκετά στοιχεία που αφορούν την πολιτισμική, οικονομική, οικογενειακή κατάσταση των Δημοτών μας καθώς και άλλες ιδιαιτερότητες.
Τα στοιχεία αυτά είναι δύσκολο να συγκεντρωθούν, γιατί δεν είναι καταγεγραμμένα σε ηλεκτρονική μορφή. Άμεση αγορά Η/Υ και σύνδεση με Internet για άμεση καταγραφή και οργάνωση όλων των παραπάνω.
ΘΕΜΑ 3ο: Δημιουργία Ιστοσελίδας για:
Α) Την άμεση κοινοποίηση όλων των δημόσιων εγγράφων (π.χ. από Νομαρχία, Δήμο και άλλους φορείς )
Β) Την τακτική ενημέρωση των Δημοτών μας για τις αποφάσεις και τις δράσεις μας.
21η Συν/ση
Να ενημερωνόμαστε έγκαιρα για τις ημερομηνίες πραγματοποίησης των Τεχνικών Έργων και Πρασίνου στο Ε΄ Διαμέρισμα και τα ονόματα αυτών που εποπτεύουν τα έργα (ακόμα τα περιμένουμε)
23η Συν/ση
Να ζητήσουν οι συμμετέχοντες στις Σχολικές Επιτροπές:
- Τις Δαπάνες αναλυτικά και τον Ισολογισμό των Σχολικών Επιτροπών
- Τον αριθμό των συνεδριάσεων των Σχολικών Επιτροπών και Σχολικών Συμβουλίων με τα πρακτικά αυτών των συνεδριάσεων.
- Την έκθεση πεπραγμένων των Σχολικών Μονάδων
24η Συν/ση
Όταν γίνονται οι ανακοινώσεις από τον Πρόεδρο, όλα τα θέματα και προβλήματα που προκύπτουν, να ανατίθενται αμέσως στις αντίστοιχες επιτροπές, οι οποίες θα τα επεξεργάζονται και οι προτάσεις τους να αποτελούν τα θέματα των Συνεδριάσεων. Οι Επιτροπές θα εισηγούνται και το Συμβούλιο θα αποφασίζει χωρίς δέσμευση.
Για πολλοστή φορά τέθηκε το θέμα των υπολογιστών στο τμήμα του ΟΓΑ για να αρχίσει η καταχώρηση των στοιχείων που αφορούν την πολιτισμική, οικονομική, οικογενειακή κατάσταση των Δημοτών μας καθώς και άλλων με ιδιαιτερότητες. (σε …δυο μήνες θα τους φέρουν)
Ζητήσαμε σε ηλεκτρονική μορφή τα ονόματα και τα στοιχεία, κατά περίπτωση, των Δημοτών που συμμετείχαν στις εκδρομές τρίτης ηλικίας και αυτών που πήραν οικονομική ενίσχυση και διατακτικές. (θα τα έχουμε)
Ζητήσαμε ενυπόγραφη απάντηση για την πορεία των έργων που εισηγηθήκαμε στις Συνεδριάσεις(;)
Ζητήσαμε τα ονόματα των Κοινωνικών Λειτουργών και γιατί δεν παραβρέθηκαν σε καμία Συνεδρίαση της Επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής και στις Συνεδριάσεις του Διαμερίσματος.
Κουράκη Αργυρώ
Τούρνα Τατιάνα

Κυριακή 16 Δεκεμβρίου 2007

AΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ Α΄ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΟΣ

Αν και η ποιότητα των διαμερισματικών συμβούλων είναι υψηλή (μορφωτικό επίπεδο, νεαρή ηλικία, εμπειρία στα κοινά) το Α΄ διαμέρισμα κατανάλωσε τις δυνάμεις του κυρίως σε εκδηλώσεις και χορηγίες επιδομάτων σε άπορους συνδημότες. Έχουν πραγματοποιηθεί 27 συνεδριάσεις με 95 θέματα (εξαιρούνται οι ανακοινώσεις-αιτήσεις-προτάσεις και οι επικυρώσεις πρακτικών, κατά Μ.Ο. δηλαδή 3,5 θέματα σε κάθε συνεδρίαση). Αξίζει να σημειωθεί ότι το διαμέρισμα συνεδρίαζε όλο το καλοκαίρι. Συζητήθηκαν και ψηφίστηκαν:

* 44 πολιτιστικές εκδηλώσεις, οι περισσότερες εκθέσεις ζωγραφικής χαμηλού επιπέδου και χωρίς καμία αξιολόγηση και οι λιγότερες αξιόλογες, στις οποίες όμως δεν είχαμε καμία συμμετοχή στο σχεδιασμό τους κ.λπ.
* 7 εγκρίσεις χορήγησης επιδόματος σε άπορους δημότες
* 3 αθλητικές εκδηλώσεις
* 1 φορά συζητήθηκαν συγκεκριμένα ζητήματα που αφορούν στις 40 Εκκλησιές
* 1 συνέδριο για τα ναρκωτικά
* και από μία φορά θέματα αρχιτεκτονικού, κυκλοφοριακού, καλλωπισμού, Νέας Γενιάς, καθαριότητας
* τρεις ενημερώσεις από αντιδημάρχους: πρασίνου, καθαριότητας, κυκλοφορίας

Εγκρίσεις δαπανών:
* πολιτιστικά 50.000€
* άποροι 21.000€
* ενίσχυση συλλόγων 11.000€
* αθλητικών σωματείων 4.000€
* αφίσες 9.650€
Το τεχνικό πρόγραμμα συζητήθηκε και εγκρίθηκε στις 7 και 21 Αυγούστου.

Συγκεκριμένα, οι επιτροπές υπολειτουργούν, οι περισσότερες σχολικές επιτροπές δεν έχουν συγκληθεί ακόμη ,δεν έχει βγει ακόμη το φυλλάδιο του διαμερίσματος και δεν έχει προγραμματιστεί καμία εκδήλωση-δραστηριότητα ως τέτοια.
Σε τελευταία συνεδρίαση αποφασίστηκε, αλλά δεν έχει προχωρήσει ακόμη, η παρακολούθηση της λειτουργίας μερικών καταστημάτων (από πλευράς κατάληψης χώρου με τραπεζοκαθίσματα, ηχορύπανσης κ.λπ.).
Από τη δική μας πλευρά (απειρία στα δημοτικά και πλήρης επαγγελματική απασχόληση εκτός Δήμου), δεν καταφέραμε να έχουμε τον απαιτούμενο συντονισμό μεταξύ μας και με τους τρεις εκλεγμένους δημοτικούς μας συμβούλους, δεν καταφέραμε να φέρνουμε κάθε φορά λαϊκά μέλη στις συνεδριάσεις, δεν στήσαμε επιτροπές ή ομάδες εργασίας συγκεκριμένα για το Α΄ διαμέρισμα.
Δεν καταφέραμε να πλαισιωθούμε από άλλα μέλη της «Πρωτοβουλίας», παρ’ όλο που την στηρίξαμε σε κάθε της εκδήλωση. Λόγω φόρτου επαγγελματικής εργασίας είχαμε πολλές απουσίες (όχι μόνο στο διάστημα του καλοκαιριού). Ας μην ξεχνάμε ότι όλοι μας ασχολούμαστε και με τα γενικά θέματα της Πρωτοβουλίας (πάρτι, συνέλευση, ανεξάρτητοι, γενικές επιτροπές κ.ά.).
Παρά ταύτα, η παρουσία μας και ο διαφορετικός μας λόγος έγινε αισθητός στο διαμέρισμα, χωρίς βεβαίως πρακτικά αποτελέσματα. Τώρα τελευταία, αρχίσαμε να υιοθετούμε την πρακτική των έγγραφων αιτημάτων προς τον Πρόεδρο του διαμερίσματος πριν από κάθε συνεδρίαση.

Μπαρζιλάι Αλίκη
Χοντολίδου Ελένη

Σάββατο 15 Δεκεμβρίου 2007

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Κυριακή 13 Ιανουαρίου 2008

Φίλες και Φίλοι,Τα δυο κεράκια στην τούρτα της παρουσίας της «Πρωτοβουλίας» στην πόλη μας και ο ένας χρόνος δημιουργικής δράσης στον Δήμο και στην κοινωνία της Θεσσαλονίκης αποτελούν πλούσιο και –ελπίζουμε- ορεκτικό υλικό για μια γενέθλια εκδήλωση και μια δημόσια συζήτηση.

Το 16% των δημοτικών εκλογών ήταν μόνον η αρχή. Οι εκλεγμένοι σύμβουλοι και τα στελέχη της «Πρωτοβουλίας» ταρακούνησαν γερά την μακαρίως κοιμωμένη δημοτική αρχή, κατέδειξαν τη σοβαρή βλάβη που προκαλεί στην πόλη η ανεπάρκειά της, έκαναν ζουμερές προτάσεις και έγιναν ιδιαιτέρως ενοχλητικοί στον Πανγαλήνιο Δημοτικό Άρχοντά μας. Με λίγα λόγια, η «Πρωτοβουλία» έμαθε –όχι ακόπως- να αντιπολιτεύεται δημιουργικά και απέδειξε ότι μπορεί να διοικεί υπεύθυνα.

Σήμερα γιορτάζουμε την ενηλικίωσή μας (ενώ συγχρόνως παραμένουμε έφηβοι) και ανοίγουμε τη συζήτηση στην πόλη. Θέλουμε να ανταποκριθούμε στην εμπιστοσύνη που μας δείξατε, να σας πούμε τι κάναμε αυτή τη χρονιά και τι σκεφτόμαστε να κάνουμε παραπέρα. Θέλουμε να μας πείτε τι περιμένετε από μας και πώς σκέφτεστε να μας βοηθήσετε στον κοινό μας στόχο προς μια δυναμική κοινωνία βασισμένη στην αυτενέργεια των πολιτών και μια νέα πλειοψηφία στη διοίκηση του Δήμου για μια πόλη αξιοβίωτη.

Σας περιμένουμε, λοιπόν, όλες και όλους, να συμμετάσχετε στην τελετή της ενηλικίωσης της “Πρωτοβουλίας” και στην ανοιχτή συζήτηση της Κυριακής 13 Ιανουαρίου 2008, στις 10 το πρωί, στην Αποθήκη 1 στο Λιμάνι.

Γιάννης Μπουτάρης